Tuoreita, mehukkaita, maukkaita, terveellisiä LUŠT-tomaatteja Prekmurjesta - kukapa ei rakastaisi mehukkaita ja virkistäviä punaisia tomaatteja, joita nautimme lämpiminä kuukausina pureskelemalla tai valmistamalla niitä jollain erityisellä tavalla? Jos ne ovat kasvaneet maaperällämme, ne "luovuttavat" meille sitäkin enemmän.
Tretje leto že teče, odkar so v Prekmurju, v naravni mešanici šote in kokosovih vlaken, posadili drobcena semena, iz katerih zdaj rastejo sveži, sočni, okusni in zdravi paradižniki LUŠT. Posebnost zgodbe je način integrirane pridelave, mikä paradižnikom LUŠT omogoča rast in obiranje tudi v zimskem času, saj pri ogrevanju sodelujejo z naravo. Ob rastlinjaku se namreč nahaja velik ogrevalni potencial – geotermalna vrtina.
Tarina paradižniku LUŠT je skoraj taka, kot bi jo brali v osnovnošolski slikanici. Paradižnike LUŠT oprašujejo čisto pravi čmrlji, s katerimi si paradižniki delijo prostor v rastlinjaku in so živ dokaz, da pri pridelavi ne uporabljajo strupenih škropiv, saj bi v nasprotnem primeru čmrlji poginili. Če bi rastline ali plodove kljub temu napadli škodljivci, bi na naraven način z njimi opravili plenilci, ki prebivajo pod isto streho, pod katero se v laguni zbira tudi sadevesi, s katero nato redno zalivajo tomaatit.
Ko ti zrastejo v rajske sadeže, je čas za ročno obiranje, s čimer zagotovijo, da so obrani le tisti, ki so na rastlini dozoreli, kar jim daje visoko vsebnost likopena, naravnega oksidanta. Dišeč in zdrav slovenski paradižnik LUŠT bomo prepoznali po njegovi polni rdeči barvi ter po sočnem in polnem okusu. Za trenutek si bomo drznili pomisliti, da smo ga nabrali na domačem vrtu, čeprav smo ga v resnici vzeli iz prepoznavnega črnega zabojčka LUŠT.
In še zanimivost: Rdeč paradižnik, dozorel na rastlini, ima visoko vsebnost likopena. Likopen je naravni antioksidant, ki lahko zmanjša tveganje za nastanek nekaterih vrst raka in zavira nastanek bolezni srca.
Lisää tietoa:
lust.si