Makeisista ei voi luopua, mutta joka kerta kun syöt palan suklaata tai syöt palan omenastruudelia, omatunto kirvelee? Silloin täsmälliset jälkiruoat sopivat sinulle täydellisesti, terveellinen ja äärimmäisen maukas vaihtoehto klassisille jälkiruoille, joita voit nauttia ilman pahaa omaatuntoa.
Ste ljubitelj sladkega, a pazite na linijo? Ne odrekajte se sladicam zaradi tega, zgolj preklopite na todellisia jälkiruokia. Te so precej bolj zdrave kot klasične, ravno tako slastne, a precej hitreje pripravljene in mnogo lažje prebavljive. Pa še to. Za presne sladice potrebujemo zgolj mešalnik! Akcija!
LUE LISÄÄ: Parhaat reseptit rypäleillä
Resepti: tuore omenastrudel
Sestavine – presni jabolčni štrudelj:
Taikinaa varten:
- 1 kuppi manteleita (voit käyttää myös hasselpähkinöitä)
- 1 kuppi taateleita
Täytteeksi:
- 1 omena
- 1 sitruuna
- 1/2 kuppia rusinoita
- 1 tl kanelia
Rapean omenastrudelin valmistusprosessi:
Mandlje in dateljne (predhodno jih lahko po želji za nekaj ur namočimo) v mešalniku dobro zmešamo, da nastane lepljiva masa. Testo položimo na peki papir in ga razvaljamo toliko, da je njegova debelina nekaj milimetrov. Nadevamo naribano jabolko, v katerega smo predhodno umešali rozine (te prej za eno uro namočimo), in sok limone. Nadev enakomerno razporedimo po celotnem testu, pustimo le petcentimetrski rob, da lahko s pomočjo peki papirja štrudelj zavijemo. Pa dober tek!
Recept – domača presna čokolada brez maščobe
Ainekset - kotitekoinen suklaa ilman rasvaa:
- 145 g raakakaakaojauhetta
- 100 g kaakaovoita
- 80 g agavesiirappia
- 1 tl vaniljaa
- kakavova jedrca/pistacija (za dekoracijo)
Kotitekoisen hienon suklaan ilman rasvaa valmistusprosessi:
Najprej kakavovo maslo stopimo nad vodno paro. Nato ga prelijmo v posodo in mu dodamo kakav, vaniljo in agavin sirup. Premešamo, da dobimo gladko in homogeno zmes. Vlijemo v modelčke za čokolado (lahko tudi improviziramo) in po želji okrasimo s sesekljano pistacijo, jedrci ipd. Za eno uro postavimo v hladilnik oz. zamrzovalnik, da se čokolada strdi. Pa veselo sladkanje!
Recept: nizkokalorični presni sladoled
Sestavine – nizkokalorični presni bananin sladoled z okusom čokolade:
- 3 banaania
- 1 tl kaakaojauhetta
- puoli teelusikallista vaniljajauhetta
Sestavine – nizkokalorični presni bananin sladoled z okusom jagode:
- 3 banaania
- 170 grammaa tuoreita mansikoita
- 1 tl vaniljajauhetta
Sestavine – nizkokalorični presni bananin sladoled z okusom vanilje:
- 3 banaania
- 1 tl vaniljajauhetta
Vähäkalorisen raakabanaanijäätelön valmistusprosessi:
Predhodno zamrznemo banane, ki jih pred pripravo sladoleda pustimo 5 minut stati na sobni temperaturi, da se nekoliko odtajajo. Nato jih v multipraktiku mešamo toliko časa, da masa postane kremasta (vmes očistimo stene, da postopek pospešimo). Če želimo, lahko tu z izdelavo zaključimo, če želimo sladoled z okusom čokolade, jagode ali vanilje, pa dodamo naštete sestavine in še enkrat dobro premešamo, da se prah prerazporedi. V primeru jagod te zmešamo skupaj z bananami in jim nato dodamo vaniljo.
Recept: sadno-žitne presne ploščice
Sestavine – sadno-žitne presne ploščice (pribl. 10 ploščic):
- 200 g kaurapuuroa
- 100 g kookosjauhoa
- 150 g mandljevih lističev
- 50 g tummaa suklaata
- 30 g posušenih marelic
- 30 g posušenih brusnic
- 200 g izkoščičenih in nasekljanih dateljnov
- 50 g goji jagod
- 40 g lanenih semen
- 40 g bučnih semen
- 10 g kokosovega masla
- 1 žlica agavinega sirupa
- 1 žlička vaniljevega ekstrakta
- 3 žlice pomarančnega soka
Postopek priprave sadno-žitnih presnih ploščic:
Semena prelijemo s pomarančnim sokom in pustimo stati 20 minut. Vse sestavine – razen goji jagod in brusnic – stresemo v električni mešalnik in mešamo, dokler ne dobimo enakomerno goste mase z rahlo hrustljavo teksturo. Masi dodamo goji jagode in brusnice ter rahlo premešamo. Zmes stresemo na podlago za valjanje in po potrebi dodamo še malo kokosove moke. Testo pregnetemo in razvaljamo na debelino približno 1 cm. Testo čez noč postavimo v hladilnik in naslednji dan razrežemo na po želji velike ploščice, ki jih položimo v s peki papirjem obloženo posodo oziroma pladenj. Odlične ploščice lahko hranimo v hladilniku kar 1 teden, po želji pa jih lahko tudi zamrznemo. Tako bomo imeli vedno pri roki izredno okusen in zdrav obrok.
Recept: veganski čokoladni puding
Sestavine – veganski čokoladni puding:
- 1 banaani
- 1 avokado
- 2 ruokalusikallista kaakaota
- kokosova moka (po želji)
Postopek priprave veganskega čokoladnega pudinga:
Olupimo zrelo banano, avokadu odstranimo koščico in oboje stresemo v mešalnik. Vanj dodamo še kakav in mešamo, dokler ne dobimo gladke homogene mase. Prestavimo v kozarec ali skodelico in po želji za posip uporabimo kokosovo moko. In to je vsa umetnost! Po dober tek!