fbpx

De bästa recepten på söta desserter

De bästa recepten på söta desserter

Du kan inte ge upp godis, men varje gång du äter en bit choklad eller äter en bit äppelstrudel svider ditt samvete? Då är de exakta desserterna perfekta för dig, ett nyttigt och extremt gott alternativ till klassiska desserter, som du kan unna dig utan dåligt samvete.

Ste ljubitelj sladkega, a pazite na linijo? Ne odrekajte se sladicam zaradi tega, zgolj preklopite na riktiga desserter. Te so precej bolj zdrave kot klasične, ravno tako slastne, a precej hitreje pripravljene in mnogo lažje prebavljive. Pa še to. Za presne sladice potrebujemo zgolj mešalnik! Akcija!

LÄS MER: De bästa recepten med druvor

Za sladkanje brez slabe vesti!
Za sladkanje brez slabe vesti!

Recept: färsk äppelstrudel

Sestavine – presni jabolčni štrudelj:
Till degen:

  • 1 dl mandel (du kan också använda hasselnötter)
  • 1 kopp dadlar

För fyllningen:

  • 1 äpple
  • 1 citron
  • 1/2 kopp russin
  • 1 tesked kanel
Använd äpplen till färsk strudel.
Använd äpplen till färsk strudel.

Processen för att förbereda en krispig äppelstrudel:
Mandlje in dateljne (predhodno jih lahko po želji za nekaj ur namočimo) v mešalniku dobro zmešamo, da nastane lepljiva masa. Testo položimo na peki papir in ga razvaljamo toliko, da je njegova debelina nekaj milimetrov. Nadevamo naribano jabolko, v katerega smo predhodno umešali rozine (te prej za eno uro namočimo), in sok limone. Nadev enakomerno razporedimo po celotnem testu, pustimo le petcentimetrski rob, da lahko s pomočjo peki papirja štrudelj zavijemo. Pa dober tek!

Recept – domača presna čokolada brez maščobe

Ingredienser - hemlagad choklad utan fett:

  • 145 g rå kakaopulver
  • 100 g kakaosmör
  • 80 g agavesirap
  • 1 tsk vanilj
  • kakavova jedrca/pistacija (za dekoracijo)
Presni čokoladi lahko dodate lešnike, pistacijo, jedrca ipd.
Presni čokoladi lahko dodate lešnike, pistacijo, jedrca ipd.

Processen att förbereda hemlagad fin choklad utan fett:
Najprej kakavovo maslo stopimo nad vodno paro. Nato ga prelijmo v posodo in mu dodamo kakav, vaniljo in agavin sirup. Premešamo, da dobimo gladko in homogeno zmes. Vlijemo v modelčke za čokolado (lahko tudi improviziramo) in po želji okrasimo s sesekljano pistacijo, jedrci ipd. Za eno uro postavimo v hladilnik oz. zamrzovalnik, da se čokolada strdi. Pa veselo sladkanje!

Recept: nizkokalorični presni sladoled

Sestavine – nizkokalorični presni bananin sladoled z okusom čokolade:

  • 3 bananer
  • 1 tesked kakaopulver
  • en halv tesked vaniljpulver

Sestavine – nizkokalorični presni bananin sladoled z okusom jagode:

  • 3 bananer
  • 170 gram färska jordgubbar
  • 1 tsk vaniljpulver

Sestavine – nizkokalorični presni bananin sladoled z okusom vanilje:

  • 3 bananer
  • 1 tsk vaniljpulver
Doma narejeni sladoled je najboljši!
Doma narejeni sladoled je najboljši!

Processen för att förbereda lågkalorirå bananglass:
Predhodno zamrznemo banane, ki jih pred pripravo sladoleda pustimo 5 minut stati na sobni temperaturi, da se nekoliko odtajajo. Nato jih v multipraktiku mešamo toliko časa, da masa postane kremasta (vmes očistimo stene, da postopek pospešimo). Če želimo, lahko tu z izdelavo zaključimo, če želimo sladoled z okusom čokolade, jagode ali vanilje, pa dodamo naštete sestavine in še enkrat dobro premešamo, da se prah prerazporedi. V primeru jagod te zmešamo skupaj z bananami in jim nato dodamo vaniljo.

Recept: sadno-žitne presne ploščice

Sestavine – sadno-žitne presne ploščice (pribl. 10 ploščic):

  • 200 g havregryn
  • 100 g kokosmjöl
  • 150 g mandljevih lističev
  • 50 g mörk choklad
  • 30 g posušenih marelic
  • 30 g posušenih brusnic
  • 200 g izkoščičenih in nasekljanih dateljnov
  • 50 g goji jagod
  • 40 g lanenih semen
  • 40 g bučnih semen
  • 10 g kokosovega masla
  • 1 žlica agavinega sirupa
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta
  • 3 žlice pomarančnega soka
Sočna sadno-žitna ploščica.
Sočna sadno-žitna ploščica

Postopek priprave sadno-žitnih presnih ploščic:
Semena prelijemo s pomarančnim sokom in pustimo stati 20 minut. Vse sestavine – razen goji jagod in brusnic – stresemo v električni mešalnik in mešamo, dokler ne dobimo enakomerno goste mase z rahlo hrustljavo teksturo. Masi dodamo goji jagode in brusnice ter rahlo premešamo. Zmes stresemo na podlago za valjanje in po potrebi dodamo še malo kokosove moke. Testo pregnetemo in razvaljamo na debelino približno 1 cm. Testo čez noč postavimo v hladilnik in naslednji dan razrežemo na po želji velike ploščice, ki jih položimo v s peki papirjem obloženo posodo oziroma pladenj. Odlične ploščice lahko hranimo v hladilniku kar 1 teden, po želji pa jih lahko tudi zamrznemo. Tako bomo imeli vedno pri roki izredno okusen in zdrav obrok.

Recept: veganski čokoladni puding

Du måste prova den utsökta veganska chokladpuddingen idag!
Slasten veganski čokoladni puding morate pokusiti še danes!

Sestavine – veganski čokoladni puding:

  • 1 banan
  • 1 avokado
  • 2 matskedar kakao
  • kokosmjöl (valfritt)

Processen för att förbereda vegansk chokladpudding:
Skala en mogen banan, ta bort kärnan från avokadon och lägg båda i en mixer. Tillsätt kakao och blanda tills en slät, homogen massa erhålls. Överför till ett glas eller en kopp och strö över kokosmjöl om så önskas. Och det är allt konst! Ha det bra!

Med dig sedan 2004

Från år 2004 vi undersöker urbana trender och informerar vår community av följare dagligen om det senaste inom livsstil, resor, stil och produkter som inspirerar med passion. Från 2023 erbjuder vi innehåll på stora globala språk.