Perjantaina 26. toukokuuta 2017 ei-haaskaavan ruoan viikon avajaiset pidetään Pogačarjev-aukiolla Ljubljanassa. Hävittämättömän ruoan viikko järjestetään Luka Jezeršekin aloitteesta, ja liikettä tukivat myös tärkeimmät slovenialaiset kokit: Ana Roš (Hiša Franko), Janez Bratovž (JB), Igor Jagodic (Strelec), David Vračko (Mak) ja Luka Košir (Grič) Sloveniassa vierailee myös Massimo Bottura, yksi maailman parhaista kokkeista.
Teden nezavržene hrane Tullaan pitämään od 26. maja do 2. junija 2017. Gibanje, ki je nastalo na pobudo Luke Jezerška, želi širšo javnost opozoriti na problematiko zavržene hrane, ki je mnogokrat še popolnoma primerna za uporabo.
Teden nezavržene hrane je podprl tudi lastnik restavracije s tremi Michellinovimi zvezdicami ter lanskoletni dobitnik naslova najboljšega kuharja na svetu Massimo Bottura.
Massimo Bottura je s svojo neprofitno organizacijo Food for Soul začel pravo revolucijo na področju zmanjševanja odpadne hrane. Bottura bo ob tej priložnosti obiskal Slovenijo ter spregovoril o svoji viziji ter pokusil jedi slovenskih kuharjev. Otvoritev se bo začela 26. maja 2017 na Pogačarjevemu trgu v Ljubljani. Cel Teden nezavržene hrane bodo na Pogačarjevemu trgu potekale kuharske delavnice po principu nezavržene hrane (nanje se je potrebno prijaviti). Zadnja dva dneva dogodka pa bomo lahko pokusili tudi jedi, ki jih bodo pripravile vrhunske slovenske restavracije.
LUE LISÄÄ: Villi viikko Layerin talossa Kranjissa
Lisää tietoa:
tedennezavrzenehrane.si