fbpx

Top 10: Najboljši psihološki trilerji

Psihološki triler spleta zgodbo, ki poudarja psihologijo svojih likov in njihovih nestabilnih čustvenih stanj. To je film, ki vključuje tudi naše možgane, ne le naše čute. Zleze nam pod kožo in gradi napetost na tem, kar smo ravnokar videli. Seznam, ki smo ga pripravili vključuje najboljše psihološke trilerje, ki bi morali biti merilo za filme, ki si to želijo postati. Tukaj je nekaj najboljših psihološki trilerjev.

1. Silence of the Lambs – Ko jagenjčki obmolknejo (1991)


Seznam začenjamo z enim izmed najboljših psiholoških trilerjev, ki je svetu predstavil enega izmed najbolj grozljivih, inteligentnih in nizkotnih likov v filmski zgodovini: doktorja Hannibala Lecterja.

2. Rear Window – Dvoriščno okno (1954)


Profesionalni fotograf L.B. “Jeff” Jeffries svoj čas preživlja v svojem stanovanju v New Yorku ter skozi okno opazuje soseda. Kmalu začne sumiti, da je sosed umoril svojo ženo. Jeff za pomoč pri raziskovanju prosi dekle Liso Freeont ter medicinsko sestro Stello. Odlična igra, odlično filmsko delo in veliko, veliko napetosti ter negotovosti.

3. Se7en – Sedem (1995)


Triler prikazuje junaštvo premaknjenega serijskega morilca. Njegov sprevržen namen vključuje izbiro sedmih žrtev, ki predstavljajo nezaslišane grehe ali sedem poglavitnih grehov. Morilec vidi sebe kot božji meč, ki lahko izvrši grozljivo kazen za te grešnike. Vsak, ki si ogleda ta film, ne more zanikati psihološkega vznemirjenja, ki ga povzorči čakanje na naslednjo kazen za greh.

4. Memento (2000)


Film Memento je kronika dveh različnih zgodb bivšega zavarovalniškega preiskovalca Leonarda, ki ne zmore več graditi novih spominov. Zadnja stvar, ki se je spominja, je umor njegove žene. Ena zgodba pelje film naprej, medtem pa druga zgodba vrti čas nazaj in vsakič razkrije kakšno stvar več. To ni le razburljiv film – to je pameten film, ki nas cel čas drži v negotovosti.

5. The Usual Suspects – Osumljenih pet (1995)


Po eksploziji očividec in udeleženec Verbal pripoveduje zgodbo o dogodkih, ki so privedli do katastrofe. Zgodba se začne, ko v vrsto na policiji postavijo pet moških. Čeprav je film postavljen v sodobno okolje, ima kar nekaj elementov filma iz štiridesetih let plus seveda napetost, spletke ter veliko ovinkov na navidez ravni cesti.

PREBERITE ŠE: 8 filmov, kjer si človek in narava stojita nasproti

6. Rosemary’s Baby (1968)


Najbolj odmeven del triologije, v katerem kot mož in žena blestita Mia Farrow in John Cassavetes. Navdušena nad novo okolico se Rosemary in Guy odločita, da bosta imela otroka. Skozi nosečnost Rosemary zabrede v bizarno vedenje in začne dvomiti v bližnje, vključno z možem Guyjem; Rosemary misli, da imajo prav vsi za njenega nerojenega otroka zlobne namene. Ali lahko Rosemary reši otroka in svojo duševno zdravje ali pa je vse le kruta iluzija in trik uma?

7. Les Diaboliques – Hudičevki (1955)


Črno-bela francoska mojstrovina izpod rok režiserja Clouzota se dogaja v internatu, ki si ga lasti ranljiva Christina, upravlja pa njen represivni mož Michel s svojo ljubico, nadzorno učiteljico Nicole. Bližina in zaupanje med ženskama rodi načrt, ki bo poskrbel za tirana Michela. Vendar pa se zgodba kaj hitro skrivnostno spremeni.

8. Fatal Attraction – Usodna privlačnost (1987)


Srečno poročen odvetnik Dan Callagher se zaplete v afero s stanovsko kolegico Alex ter z njo preživi romantični vikend. A Alex Dana ne bo tako zlahka izpustila in naredila bo vse, da ga obdrži zase. Kako daleč bo šla, da dobi tisto, kar hoče?

9. Shutter Island – Zlovešči otok (2010)


Leta 1954 Teddy Daniels preiskuje izginotje nevarne morilke in pacientke iz bolnišnice na otoku. Sprašuje se ali je morda to del sprevržene igre medicinskega osebja na otoku, kmalu pa začne dvomiti tudi v svojega partnerja, svoj spomin in svojo duševno zdravje.

10. American Psycho – Ameriški psiho (2000)


Patrick Bateman je lep, dobro izobražen in inteligenten. Star je sedemindvajset let in živi svoje ameriške sanje. Ponoči se spušča v norosti ter eksperimentira s strahom in nasiljem.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!