Filmi Bong Joon-Hoja, ki si jih nujno poglej, če ti je bil všeč Parazit

Odkar je na filmskem festivalu v Cannesu osvojil zlato palmo, je bil Parazit režiserja Bong Joon-Hoja med kritiki, občinstvom in sodniki ter celotnim krogom filmofilov absolutni favorit. Ali obstaja kakšen konsenz o tem, kaj točno je? Je triler? Črna komedija? Morda družinska melodrama? Družbenokritično delo?

Priporočila filma, ki so se širila od ust do ust, so se glasila nekako takole: “Samo poglejte film, okej?” Kajti manj ko veste o filmu, bolj vas bo presenetila njegova izjemna umirjena serija presenečenj. Film govori o revni družini, ki se infiltrira v življenje premožnih. Bong Joon-Hoju je uspelo ta trk dveh popolnoma različnih svetov prikazati na očarljiv, na trenutke napet in humoren način, za kar si je prislužil štiri oskarje (za najboljši film, najboljši tujejezični film, za režijo in najboljši izvirni scenarij).

Bolj kot katerikoli njegov korejski sodobnik pa je Joon-Ho dosledno kljuboval kategorizaciji z vsemi svojimi sedmimi filmi, ki se vijejo prek meja družinskih tragedij, mračnih žarov in komedij. In zdaj je pravi čas, da spremljate neverjetni napredek enega izmed najbolj navdušujočih in nepredvidljivih filmskih ustvarjalcev na svetu.

Komična drama

Barking Dogs Never Bite (2000)

Celovečerni prvenec Barking Dogs Never Bite (2000) je zgodba o univerzitetnem predavatelju (Lee Sung-jae), ki ga pasji lajež v njegovem bloku tako moti, da se odloči za drastičen ukrep. V naslednjih tednih čudežno izginejo trije psi iz bloka. Kaj se jim je zgodilo? Poglejte si film, ne bo vam žal.

Kriminalna drama

Spomini na umore (Memories of Murder, 2003)

Film govori o serijskem morilcu, posiljevalcu in plenilcu, ki je v ruralnem delu Južne Koreje leta 1986 ubil 10 žensk. Bong je pri ustvarjanju tega filma prvič sodeloval z igralcem Song Kang Hojem. S svojo vlogo lokalnega detektiva, ki preiskuje dvojni umor, je v film vnesel dobro mero humorja in patosa. Uspešno sodelovanje je obrodilo še tri filme: Gostitelja, Ledolomilca in zmagovalnega Parazita.

Znanstvenofantastični triler

Gostitelj (The Host, 2006)

Čeprav je Bong v ZDA postal znan s filmom Barking Dogs Never Bite (2000), je šele s filmom Gostitelj (2006) resnično zaslovel kot odličen režiser. Film, ki je močna kritika ameriškega imperializma, se začne z zgodbo ameriškega oficirja, ki v reko Han vrže galone formaldehida. Posledica je genetsko mutirano morsko bitje, ki se šest let pozneje dvigne iz vode. Posebni učinki iz tega filma se uspešno postavijo ob bok hollywoodski produkciji, zato ni nič čudnega, da je film navdušil gledalce po vsem svetu.

Detektivska drama

Mama (Mother, 2009)

Po uspešnem filmu Gostitelj se je Bong lotil filma o skrivnostnem umoru. Glavna igralka Hyej igra vdovo, ki goreče ščiti svojega duševno bolnega sina (Won Bin), obtoženega umora deklice. Zaščitniška mama se sama loti preiskave in se odloči, da vzame pravico v svoje roke. Čudovit oris in nepozabna igra Kim Hye je večplastna in skrivnostna.

Fantazijska drama

Ledolomilec (Snowpiercer, 2013)

Štiri leta pozneje je Bong končno pogumno stopil v svet visokoproračunske produkcije z znanstvenofantastično alegorijo Ledolomilec. Politična satira se dogaja leta 2031 po globalni podnebni katastrofi, ki uniči Zemljo. Edine preživele pošljejo na ultrahitri vlak, ki se ne bo nikdar ustavil, in noben potnik ne bo nikoli izstopil z njega.
Njegova mednarodna zasedba ameriških (Chris Evans, Octavia Spencer), britanskih (Jamie Bell, John Hurt) in korejskih igralcev (Song, Ko Ah-Sung) briše mejo med kulturami.

Znanstvenofantastična drama

Okja (2017)

Okja govori o zaslugah in nevarnostih življenja v majhnem sodobnem svetu. Je zgodba o mladi deklici, ki tvega vse, da bi multinacionalki preprečila, da ugrabi njenega najboljšega prijatelja, nadnaravno pošast Okjo. Deklica Mija se tako odpravi na pot reševanja, ki pa se začne zapletati …

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!