fbpx

[FOR]UM: Javno vodstvo po razstavi Zgodovinske in umetnostne zbirke: Hribarjevo obdobje (prehod iz 19. v 20. stoletje, zadnji dve desetletji 19. in prvi 20. stoletja, župan 1896–1910)

Vsako prvo nedeljo v mesecu vam razkrivamo utrinke z razstave Zgodovinske in umetnostne zbirke. Tokrat bo poudarek na času županovanja Ivana Hribarja ...

Pomembne Informacije
Kdaj?
Kje?
NMS - Metelkova, Maistrova 1, Ljubljana
Organizator
Dogodek na Facebooku
Vstopnina
Vstop je prost.

Vsako prvo nedeljo v mesecu vam razkrivamo utrinke z razstave Zgodovinske in umetnostne zbirke. Tokrat bo poudarek na času županovanja Ivana Hribarja in ljubljanskem meščanstvu med letoma 1861 in 1918. Vodi dr. Maja Lozar Štamcar. Slovensko meščanstvo se je v zadnjih desetletjih 19. stoletja gospodarsko in politično zelo okrepilo in po zgledu Dunaja in Prage začelo preoblikovati Ljubljano v moderno narodno prestolnico. Ljudje so bili povezani v številnih kulturnih in športnih društvih. Rasle so bančne palače, šole, tovarne, nova muzejska stavba, gledališče, Narodni dom, paviljonska bolnišnica, palača deželnega zbora. Mesto je dobilo sodobno kanalizacijo, vodovod, pokopališče. Potres leta 1895 je dodatno omogočil gradnjo sodiščnega kompleksa, mogočnih stavb z velikimi udobnimi stanovanji v središču in elegantnih vil z vrtovi na obrobju mesta. Razvijajočo potrošniško družbo so vabile številne trgovine, zlasti elegantna Urbančeva. V Sloveniji se je pospešeno razvijal turizem, topliški, morski, planinski. Naši mojstri so se uspešno predstavljali na svetovnih razstavah, od dunajske leta 1873 in v naslednjih desetletjih v Parizu in ZDA (leta 1904 arhitekt Plečnik v St. Louisu). Secesijski slog in dela slovenskih impresionistov odsevajo svetlobo, svežino in polet Hribarjevega časa.

Vstop prost!

Naslednje
1Way & Infra

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!