Fotografije, ki prikazujejo, kako noro je bilo na odprtju prvega McDonald’sa v Moskvi leta 1990

Najbolj preproste stvari lahko postanejo simbolične. Odprtje Mc’Donald'sa je nekaj vsakdanjega, saj jih je gazilijon po svetu. Toda prvi sovjetski Mc’Donald's v Moskvi? To je nekaj povsem drugega.

Pobuda za odprtje McDonald’s v Moskvi se je začela s sodelovanjem med McDonald’som iz Kanade in mestnim svetom v Moskvi. George Cohon, ustanovitelj in izvršni direktor družbe McDonald’s Canada je srečal sovjetske uradnike na letnih olimpijskih igrah leta 1976 v Montrealu, kjer naj bi se prvič pogovarjali o odprtju poslovalnice hitre prehrane tudi v Moskvi. In 14 let pozneje, 31. januarja 1990, je njihova ideja postala resničnost.

V času gradnje naj bi to bil največji McDonald’s na svetu. V prostoru je bilo 900 sedežev, delalo pa je 600 delavcev, ki so bili skrbno izbrani med 35.000 prijavitelji.

Poročali so, da je restavracija pričakovala, da bo v prvem dnevu postregla 1000 obiskovalcev. Big Mac stal 3,75 rublja, ljudje pa so želeli pokusiti novost. Na Puškinskem trgu je več kot 5000 sovjetskih državljanov čakalo na odprtje restavracije, v dnevu pa se je zgolj zaradi enega hamburgerja v restavraciji zvrstilo 30.000 obiskovalcev.

Zgolj zaradi enega hamburgerja se je ta dan zvrstilo 30.000 obiskovalcev.
Zgolj zaradi enega hamburgerja se je ta dan zvrstilo 30.000 obiskovalcev.

Danes, ko živimo v času množičnega oglaševanja in nenehnega odpiranja novih objektov, si niti ne moremo predstavljati, da bi se lahko v enem dnevu na enem mestu zbralo toliko ljudi. V galeriji slik lahko vidite, kako je ta bil videti ta epski dan.

Galerija slik – McDonald’s v Moskvi

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
To je 10+ najbolj atraktivnih imen žensk ob katerih moški postanejo pozorni