fbpx

Francoski znanstveniki so morda rešili svet: ustvarili encim, ki razgradi plastiko!

Francoski znanstveniki so odkrili encim, ki lahko v nekaj urah razgradi plastiko. Ta encim bi bil lahko inovativna rešitev za recikliranje na milijone ton strupenih plastičnih odpadnih snovi.

Glede na raziskavo, ki je bila objavljena v sredo v reviji Nature, so encim odkrili na kompostu iz listja. Plastične steklenice razgradi do kemičnih gradnikov, ki pa se lahko uporabijo za izdelavo novih visokokakovostnih steklenic.

Raziskavo so začeli s pregledom 100.000 potencialnih mikroorganizmov, vključno s tistim, ki so ga našli na kompostu in je bil prvič odkrit leta 2012. Kot poroča časnik Guardian, so znanstveniki analizirali encim in naredili nekaj mutacij, ki izboljšali njegove sposobnosti za razgradnjo plastike PET, iz katere izdelujejo plastenke za pijače. Prav tako so poskrbeli, da je stabilen pri temperaturi 72 stopinj Celzija, kar je blizu popolne temperature za hitro razgradnjo. Ekipa je nato uporabili optimiziran encim za razgradnjo tone odpadnih plastičnih steklenic, ki jih je na 90 odstotkov razgradil v 10 urah. Znanstveniki so nato ta material uporabili za izdelavo novih plastenk.

Encim je v 10 urah na 90 odstotkov razgradil tono plastike.
Encim je v 10 urah na 90 odstotkov razgradil tono plastike.

Carbios, podjetje, ki stoji za tem odkritjem, pravi, da si prizadeva za recikliranje v industrijskem obsegu, ki bi ga lahko izvajali v roku petih let. Za to raziskavo so sodelovali s biotehnološkim inštitutom iz Toulousa, podprl pa jih je tudi konzorcij podjetij s potrošniškim blagom, vključno z Suntory Beverage & Food ter Nestlé Waters.

PET je najpogosteje uporabljen plastični material v plastenkah in drugih vrstah embalaže. Najdemo ga tudi v oblačili, in sicer v vlaknih poliestra. Letno po vsem svetu nastane več kot 70 milijonov ton tega materiala, kar je približno petina vse nove plastike.

Dodatne Informacije

Več informacij:
nature.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!