fbpx

Galapagos: popotovanje v neznano otoško pravljico

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Galapaško otočje ponuja tiste vrste stik z naravo, ki ga je kjerkoli drugod praktično nemogoče podoživeti. Aktivna vulkanska pokrajina, idilične plaže in odročni naravni rezervati ponujajo pristen stik s prvinsko naravo v neokrnjeni obliki.

Narava je tista, ki postavlja zakone in pravila na ekvadorskem otočju Galapagos, ki se nahaja nekaj sto kilometrov stran od obale. Štirinajst večjih otokov in trije manjši ter kopica otočkov in čeri se razprostira sredi Tihega oceana, zaradi odmaknjene lege pa je dom razkošnemu živalskemu in rastlinskemu svetu. Prav zato velja za eno med naravoljubci najbolj čislanih destinacij, saj je mogoče številne živalske vrste nemoteno opazovati v njihovem življenjskem okolju. Na obalah Galapagosa so svoj dom našli morski levi in orjaške želve, ki so navduševali že Charlesa Darwina.

Kdaj na Galapagos?

Čeprav je otok vredno obiskati skozi vse leto, je najbolj primeren čas za obisk med decembrom in majem, ko so podnebni in temperaturni pogoji kot nalašč za pohodništvo in občudovanje narave.

Foto: Unsplash/Simon Berger

Kaj naj si ogledam na Galapagosu?

Ena vaših prvih postojank na otočju naj bo Charles Darwin Research Station, posvečen slovitemu znanstveniku, ki je na Galapagosu prišel do pomembnih spoznanj in odkritij. V centru namenjenemu ohranjanju nekaterih živalskih vrst je na voljo kopica informacij o edinstveni otoški ekologiji in zgodovini. Tu je mogoče občudovati celotno biotsko raznovrstnost Galapagosa, medtem ko vam ob sprehodu po poteh družbo delajo orjaške galapaške želve.

Prav posebno mesto za opazovanje teh veličastnih bitij je tudi Tortuga Bay na otočku Santa Cruz, nikakor pa ne gre spregledati El Chato Tortoise Reserve, kjer se boste lahko bolje poznali s to spoštovanja vredno živalsko vrsto. Tudi ob obisku vrste galapaških plaž lahko naletite na želve, ki v zimskem času na obalo odlagajo svoja jajčeca.

Foto: Unsplash/Amy Perez

Družbo vam na dolgih zaplatah peska delajo tudi druga obalna in morska bitja, brez težav srečate tudi morske leve, ki ležerno poležavajo na plaži. Ena takšnih plaže je Puerto Baquerizo Moreno na otočku San Cristobal, kjer se lahko tudi potapljate, zaplavate ali surfate. Poskrbite le, da ostanete na varni razdalji, saj se lahko alfa samci, če se počutijo ogrožene, spremenijo v ne preveč prijetne spremljevalce. Če se boste razgledali naokrog morda opazite tudi legvane in ostale galapaške živalske vrste. Nekaj posebnega je tudi Kicker Rock, velikanska skalnata formacija na otoku, in Frigatebird Hill, kjer lahko prisluhnete ptičjemu petju.

Galapagos je tudi odlična destinacija za pohodništvo, najboljši predel je Sierra Negra, z aktivnim vulkanom, katerega zadnja aktivnost je zabeležena leta 2005. Pohvali se lahko z drugim največjim kraterjem na zemeljski obli, kar ni kar tako. Na otočku Isabela, največjem v otočju, najdete tudi mirno mestece Puerto Villamil poimenovano po Generalu Joseju Villamilu, prvemu guvernerju Galapagosa. Mestece je slavno po rožnatih flamingih in prekrasnih belih peščenih plažah, zaradi dobre lege pa je odlično izhodišče za raziskovanje otoka.

Foto: envato

Kako raziskovati Galapagos?

Najboljši način za raziskovanje celotnega otočja je katera izmed križark ali turistično usmerjenih plovb, s pomočjo katerih obiščete najbolj znamenite predele posameznih otočkov. Tovrstni načini so pogosto zajeten zalogaj za denarnico, zato velja razmisliti o posebnih programih, ki zagotavljajo prevoz med otočki in vam pustijo proste roke za raziskovanje. Ko ste enkrat na otoku, se lahko premikate z avtobusi, taksiji, kolesi in vrsto javnega transporta. Prepričajte se le o certificiranih vodičih, katerih prisotnost je potrebna za posamezne znamenitosti.

Koliko stane letalska karta za Galapagos?

Cene letalskih kart za to odročno otočje so pogosto zasoljene in se gibljejo okrog tisoč evrov in več. Ob pomoči Air Europa pa je mogoče Galapagos obiskati že za precej manj, najugodnejše vozovnice najdete iz Münchna, za povratno karto pa boste odšteli že od 570 evrov dalje. Letalske vozovnice glede na vaš termin počitnic lahko poiščete TUKAJ.

Foto: Unsplash/Gabriela Larreategui

Covid-19 omejitve na Galapagosu

Za popotovanje na Galapagos potrebujete potrdilo o cepljenju, bodisi v fizični obliki ali v obliki QR kode. Zadnje cepljenje mora biti zabeleženo najmanj 14 dni pred prihodom, sicer boste za potovanje potrebovali še negativni rezultat PCR  testa, ki ne sme biti starejši od 72 ur. Vse aktualne informacije o Covid-19 omejitvah preverite TUKAJ.

Nastanitve na Galapagosu

La Zayapa

Tik ob plaži, nedaleč od živahnega središča, se nahaja La Zayapa, ki ponuja klimatizirane sobe in kavarno s pogledom na bližnje pomole. Prijetno opremljene sobice nudijo tudi izhode na balkon ali terase, v sklopu nastanitve pa nudijo tudi številne aktivnosti. Letališče San Cristobal Airport se nahaja 2 km stran.

Galapagos Cottages

Villas Galapagos Cottages se nahajajo v Puerto Ayori, blizu živahnega predela mesta in ponujajo velik zunanji bazen za osvežitev v vročih mesecih. Na voljo so sobe s polno opremljeno kuhinjo, velik del časa pa gostje preživijo n a bujnem zelenem vrtu. Baltra Airport je oddaljen 50km, znameniti Tortuga Bay pa le 2km.

 

 

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!