fbpx

Gaslighting: oblika razmerja, ki ga nikomur ne privoščimo

Gaslighting je oblika zlorabe v gospodinjstvu,

Četudi se zdi, da je razmerje sinonim za najlepša čustva, ki jih zaljubljenca lahko občutita, ni vedno tako – če se pogosto sprašujete, ali je je vedenje vašega partnerja škodljivo, je to znak, da očitno nekaj ni prav.

Četudi je misel na to, da vam razmerje škoduje, grozljiva, je na žalost lahko resnična. In ne govorimo o fizičnem nasilju, temveč čustveni manipulaciji, ki je ravno toliko uničujoča, pravijo strokovnjaki.

Strokovno se čustveni manipulaciji reče gaslighting – skovanka izhaja iz Hamiltonove igre Gas Light iz leta 1938, v kateri skuša mož prepričati ženo, da je nora, da bi se dokopal do njenega bogastva. Gas Light tako predstavlja obliko duševne prevare, ki sčasoma povzroči, da oseba začne dvomite v lastno dojemanje sveta.

Kako prepoznate gaslighting?
Kako prepoznate gaslighting?

Kako prepoznate gaslighting?

Strokovnjaki pravijo, da že iz svojega dela vedo, da bodo nasilni ljudje in manipulatorji uporabili vsako taktiko, ki jim je na voljo, da bi izvajali moč in nadzor nad žrtvami. Gaslighting je taktika prisilnega in nadzorovanega vedenja, ki si prizadeva, da bi žrtev dvomila vase in lastno razumnost ter dogodke, kar ima zanjo uničujoče posledice.

Gaslighting je oblika zlorabe v gospodinjstvu, ki jo žrtev težko prepozna in se ji izogne. Nasilniki ponavadi uporabljajo tehnike, kot je prepričevanje žrtve v izgubo spomina na določen incident, zanemarjanje njenih čustev in misli, obtoževanje, da laže ali razlaga stvari, ki niso resnične.

Takšna oblika zlorabe je lahko subtilna, zato morate pozorno spremljati znake, da bi jo prepoznali, pravijo strokovnjaki: zmedenost, nenehno opavičevanje partnerju, težave pri sprejemanju enostavnih rešitev, zadrževanje informacij zaradi strahu, da bi morali govoriti o partnerju.

Gaslighting je oblika manipulacije!
Gaslighting je oblika manipulacije!

Ali se lahko gaslighting zgodi na delovnem mestu?

Gaslighting se domnevno ne dogaja zgolj v partnerskih odnosih, temveč tudi v delovnem okolju. Mnogi ljudje mislijo, da se takšna oblika manipulacije dogaja v smislu dinamike odnosov med nadrejenim in podrejenim, vendar se najbolj kaže v tekmovalnosti med zaposlenimi, ko nekdo želi napredovati in potisne drugo osebo na stran, da njeno delo in vnema nista opaženi. In tako seveda doseže svoj cilj.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.