Cheesecake (sirna torta) prvotno izhaja iz New Yorka. To je sladica, sestavljena iz ene ali več plasti, pri čemer je najdebelejša plast sestavljena iz mešanice svežega sira, jajc in sladkorja. Letošnji hit pa je gin tonik cheesecake.
Sestavine za biskvit:
- 300 g piškotov
- 90 g masla
- malo rožmarina
Piškote zdrobite z valjarjem in jih prelijete z maslom, ki ste ga prej stopili ter mu dodali rožmarin. Ločite 3-4 žlice sesekljanih piškotov, ki jih boste potrebovali za posipanje po sredini torte in za okras. S piškotno maso obložite dno pekača in ga postavite v hladilnik.
Sestavine za pripravo kreme:
- 375 g sirnega namaza
- 200 g kisle smetane
- 400 g sladke smetane
- 10 g želatine v prahu
- 100 g sladkorja v prahu
- 110 ml gin tonika
Želatino raztopite v par žlicah hladne vode. Segrejte 200 g sladke smetane in ko zavre, v njej raztopite nabreklo želatino. Sirni namaz, kislo smetano in sladkor zmešajte, dokler se ta ne speni. Dodate gin in tonik. Z mešalnikom zmešajte vse sestavine v enotno zmes. Ko je ta pripravljena, jo enakomerno nanesete na ohlajeno testo. Ločeno stepete preostalo sladko smetano (200g) in jo kot zadnjo plast previdno nanesete z lopatico na torto.
Vse skupaj postavite v hladilnik za kakšno uro in okrasite z rezinami limete. Dober tek.