fbpx

Googlov futurist napoveduje šokantno prihodnost!

Ray Kurzweil

Vizionar in futurist Ray Kurzweil, ki ga je Google zaposlil že pred več leti, nas pogosto zalaga s provokativnimi a velikokrat točnimi napovedmi, kot je, da bo računalnik premagal človeka v šahu (to se je že zgodilo) in da nas bodo naokoli vozila avtonomna vozila (se že dogaja). Znana pa je tudi po teoriji singularnosti, pojmu ki ga futuristi, kar Kurzweil je, uporabljajo za razlago razvoja sveta z vidika tehnološkega razvoja.

Ray Kurzweil pravi, da že od nekdaj vemo, da človeško bitje ni popolno in bi ga bilo treba popraviti. Eno dela kozmetična industrija in plastična kirurgija, drugi vidik pa je povsem tehnološki in na katerega cilja omenjeni izumitelj, pisatelj in futurist- singularnost. Sam uporablja pojem singularnosti kot trenutku, ko bo tempo pospeševanja hitrosti razvoja tehnologije pripeljal do tega, da bo umetna inteligenca nadkrilila človeško.

PREBERITE ŠE: 27 ilustracij, ki nazorno kažejo kako odvisni smo od pametnih telefonov

Ob trenutnem tempu naj bi se to zgodilo še pred letom 2030. Teorija singularnosti namreč pravi, da je tempo sprememb vedno hitrejši in da se tehnologija razvija eksponentno. Kurzweil pojasnjuje, da se ta vzorec ponavlja, ker imamo na voljo vedno bolj sofisticirana orodja in vedno več znanja. S primitivno kamnito sekiro ne bi mogli izdelati procesorja, morda le boljšo sekiro. S to pa bi lahko naprej izdelali vedno popolnejša orodja. No, danes operiramo s procesorji in ne sekiro, s katerimi lahko v precej krajšem času in s precej manj napora sestavimo še boljši procesor.

Eksponentna rast računalništva.
Eksponentna rast računalništva.

Če pogledamo zgodovino vesolja in človeštva, se je v primerjavi s tehnologijo odvijalo po polžje oziroma linearno. Po velikem poku se je najprej milijarde let mesila materija in eden od koktejlov je dal DNK iz katerega so se, potem ko je preteklo milijone let, razvili naši predniki. Še nadaljnji milijoni let so bili potrebni za razvoj uma, ki je v končini fazi vodil do nastanka tehnologije. Tu pa ne govorimo več o tisoč letih, niti o sto letih, pač pa desetletjih. Samo poglejte kako malo so potrebovale televizija, telefoni in na primer Facebook, da so postali množično uporabljani. Govorimo o letih. Pri televiziji in klasičnih telefonih je sicer še govora o desetletjih, pri pametnih napravah in Facebooku pa so dovolj prsti ene roke. A ta tempo še ni dokončen. Prihodnje tehnologije si bodo pokorile svet še hitreje. Zakaj? Ker rast kot rečeno ni linearna, ker jo trideset korakov ne pripelje ”le” trideset korakov stran. Pri eksponentni rasti gredo koraki ena, dva, štiri, osem,… in pri tridesetem ste pri milijardi. Najbolj znan primer tega je Moorov zakon, ki pravi, da se število tranzistorjev na kvadratnem palcu vsako leto in pol podvoji, medtem ko se računska moč procesorjev podvoji vsakih 24 mesecev.

Tranzistorji in Moorov zakon.
Tranzistorji in Moorov zakon.

Kako hitro se vse skupaj dogaja so dokazali pametni telefoni, ki so praktično čez noč spremenili naše obnašanje, našo kulturo. To bo v končni fazi vodilo v dobo umetne inteligence, kjer človeška inteligenca ne bo več na vrhu ”prehranjevalne verige”. In če bo ta teorija in tempo vzdržal, v tem stoletju ne bomo doživeli 100 let napredka, ampak 20 tisoč!

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.