Grabljenje listja: 3 razlogi, zakaj grablje jeseni pustiti pri miru!

Grabljenje listja

Grabljenje listja je sestavni del jeseni, tako kot je kidanje snega sestavni del zime. Dostikrat Sizifovo opravilo gre marsikomu pošteno na živce. Za vse takšne je tu odlična novica. Grabljenje listja je v resnici odveč in do neke mere celo škodljivo (ne ljudem, ampak Zemlji)! Tako kot naj ne bi pospravljali postelje, naj ne bi grabili listja. Obstaja namreč legitimen razlog (ta nima zveze z vašo lenobo), zakaj lahko listje na vrtu pustite pri miru brez občutka krivde.

Grabljenje listja je definicija Sizifovega dela. Komaj smo listje pograbili, že je tu novo odpadlo listje, ki zahteva, da v kratkem ponoviš vajo, če ne želiš imeti vsega vrta z ”listnatim nadevom”. Biosmetnjak poka po šivih, kompostni kup je že prevelik … Kam torej z listjem? Nikamor! Resda nam grabljenje daje občutek za red, a v nadaljevanju navajamo tri tehtne razloge, zakaj moraš to jesen (še bolje pa kar vsako) grablje pustiti v uti.

PREBERITE ŠE: Joanna Wirażka odpadlo jesensko listje uporablja kot slikarsko platno za svoje slike

Grabljenje jesenskega listja je odveč, pa ne zato, ker se zdi kot Sizifovo delo.
Grabljenje jesenskega listja je odveč, pa ne zato, ker se zdi kot Sizifovo delo.

3 razlogi, zakaj moraš jeseni odložiti grablje:

1. Z grabljenjem listja prizadeneš veliko bitij, ki imajo odpadlo listje za svoj dom

Odpadlo listje je za številne živalske vrste (od veveric do črvov in žuželk) življenjskega pomena. Plast listja je namreč mini ekosistem. Živali tam živijo oziroma je zanje listje nekakšna trgovina z živili (beri: vir hrane). Z grabljenjem uničiš njihov jesenski dom, ki ga nujno potrebujejo za preživetje.

2. Odpadlo listje je natančno tisto, kar tvoj vrt potrebuje

Listje kot naravna snov je veliko predragoceno, da bi se ga samo znebili. Z naravnimi snovmi, ki so shranjene v njem, namreč predstavlja pravo pojedino za zemljo. Deluje kot naravna zastirka, ki po polžje trohni in se spreminja v s humusom bogato plast zemlje in ji vrača dragocene hranilne snovi, ki jih je prejemalo, ko je bilo še na drevesu. Z odstranjevanjem odpadlega listja tako prekinete življenjski krog narave.

3. Grabljenje listja pomeni manj metuljev in manj hrane za ptiče

Odpadlo listje je v hladnih mesecih idealen kraj za bube metuljev in vešč. Ne le da boste z grabljenjem ubili ta bitja, vplivali boste tudi na preskrbo s hrano ptic, ki želijo z njimi spomladi nahraniti svoje mladiče.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!