“Hakuna Matata”: beseda, ki ima VELIKO GLOBLJI pomen, kot misliš

“Hakuna Matata”: beseda, ki ima VELIKO GLOBLJI pomen, kot misliš

Nikoli ne bom našel/-a časa zase. Se redim? Joj, naredil se mi je mozolj! Ne vem, kakšen je smisel mojega življenja? Kaj naj sploh počnem?

Sprosti se! Zadihaj! In reci “Hakuna Matata” – vsakič, ko te začne skrbeti in bremeniti določena stvar, reci Hakuna Matata.
Prva stvar, ki ti verjetno pade na pamet, ko slišiš zvezo Hakuna Matata, je risanka Levji kralj. Verjetno tudi ti težko izgovoriš to besedno zvezo, ne da bi zapel/-a znano pesem. In ravno v tem je njen čar – da ti vedno znova nariše nasmeh na obrazu.
A Hakuna Matata ima v resnici veliko globlji pomen, kot se zdi – Timon in Pumbaa namreč živita to filozofijo. Uživata v življenju. Vsak dan jesta insekte in imata drug drugega. Živita svobodno in počneta, kar jima srce želi. In to je tisto, kar naučita tudi Simbo. Četudi je sporočilo pesmi igrivo, lahko komaj z dejanskim razumevanjem zveze Hakuna Matata zares spremeniš svoje življenje.

z dejanskim razumevanjem zveze Hakuna Matata zares spremeniš svoje življenje.
z dejanskim razumevanjem zveze Hakuna Matata zares spremeniš svoje življenje.

Kaj pomeni Hakuna Matata?

Sporočilo te fraze je, da živiš brez skrbi in verjameš, da se bo vse uredilo. S skrbmi v življenju ne boš odpravil/-a težav, niti boš srečen/-a ali produktiven/-na. Moraš razumeti, da se negativne stvari v življenju pač zgodijo in nanje ne moreš vplivati. Preostane ti le, da rečeš Hakuna Matata. In se jih seveda LOTIŠ!

Ta zveza izhaja iz jezika, imenovanega svahili, in v prevodu pomeni “tukaj ni težav”. Hakuna pomeni “tukaj ni”, Matata “težav”. In spodbuja te, da prenehaš skrbeti za nepomembne stvari in začneš verjeti, da bo vse v redu.
Hakuna Matata lahko za vsakega človeka pomeni drugo stvar. In ravno v tem je njena lepota, ki ima lahko tudi uničujoče posledice – lahko privede do napačnega pojasnjevanja, ki osebo vodi do negativnih izbir v življenju.

Sporočilo te fraze je, da živiš brez skrbi.
Sporočilo te fraze je, da živiš brez skrbi.

Kaj NE pomeni Hakuna Matata?

Filozofija življenja brez težav ne pomeni, da slediš ideji nepripravljenosti na nič. Vsi ljudje imamo težave v življenju. Vsi ljudje smo zaskrbljeni in pod stresom zaradi ene ali druge stvari. Ljudje mislimo več, kot naredimo. In včasih ves ta stres lahko negativno vpliva na življenjske odločitve in zdravje. In v takšnih trenutkih nam lahko zares pomaga filozofija “brez težav”.
Vednar! Brez težav ne pomeni, da boš naredil/-a vse, kar želiš, ne da bi te skrbelo za posledice. Vsi ljudje si želimo živeti srečno, izpolnjeno življenje, polno dogodivščin. Vsi ljudje želimo tvegati, delati napake, se zabavati in izkusiti življenje takšno, kot je. Želimo biti srečni. Želimo se sprostiti. Hakuna Matata lahko seveda pomeni vse to, vendar moraš prevzeti odgovornost za svoja dejanja.
Hakuna Matata ni nasvet, kako POBEGNITI PRED ODGOVORNOSTMI. Njena naloga je, da ti pomaga razumeti, kako se lahko soočiš z določenimi izzivi tako, da se osredotočiš na reševanje teh, in pozabiš na skrbi.

Hakuna Matata ni nasvet, kako POBEGNITI PRED ODGOVORNOSTMI.
Hakuna Matata ni nasvet, kako POBEGNITI PRED ODGOVORNOSTMI.

Kako Hakuna Matata zares deluje?

Timon in Pumbaa uporabljata filozofijo “brez težav” zato, da Simbi pomagata najti moč, da se spopade s svojim trenutnim stanjem, vendar Simba je Hakuno Matato uporabil kot način, da se izogne bolečinam. Filozofijo je uporabljal na napačen način – skril se je pred svojimi odgovornostmi, ni se želel soočiti s svojimi strahovi in pomagati ljubljenim. Ko naposled zbere pogum in se odpravi v rojstno mesto, pokaže, da se je pripravljen soočiti z grozovito resnico, ki se dogaja v njegovem kraju. Sprejme odgovornost kot bodoči kralj.

In tako je tudi v resničnem življenju. Vsi ljudje na tem svetu se bojimo določenih stvari, ki nam pomenijo največ na svetu. Vrednost, ki jo ima določena stvar v naših srcih, nas celo straši. Strah nas je namreč, da ne bomo uspeli in se bomo celo življenje kesali. A Hakuna Matata čudovito pojasni, da takrat, ko si najbolj na tleh, nimaš volje in se počutiš obpuano, se moraš pobrati, vendar prevzeti odgovornost. Konec koncev smo vsi ljudje na tem svetu kralji in kraljice naših lastnih zgodb! In ne pozabi – Hakuna Matata!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
To so najboljše TV-serije 2020, ki jih moraš gledati v 2021