fbpx

Hercegkút: Madžarska dežela hobitov v vinski regiji Tokaj

Foto: visithungary.com

Poleg tega, da je Madžarska znana po svoji specifični arhitekturi, gastronomiji, Blatnem jezeru in termah, ima veliko ponuditi tudi ljubiteljem dobrih vin, saj ima čudovite vinske regije, ki so vredne obiska. Tokrat nas je pritegnila regija Tokaj na Madžarskem.

Madžarska je čudovita dežela z bogato kulturno dediščino in različnimi turističnimi znamenitostmi. Kot eno najlepših mest v Evropi, je Budimpešta vedno na našem seznamu destinacij, kamor se vedno z veseljem vračamo. Tokrat bomo odkrivali vinorodno regijo Tokaj in fascinantno mesto Hercegkút z edinstvenimi vinskimi kletmi.

Vinske kleti v obliki hobitovih hiš

Hercegkút je majhen, miren kraj v vinski regiji Tokaj na severovzhodu Madžarske. Ta regija je znana po proizvodnji nekaterih najboljših sladkih vin na svetu, vključno s Tokaji Aszú, ki velja za eno najboljših sladkih vin na svetu. Obiskovalci Hercegkúta lahko uživajo v slikovitih sprehodih skozi vinograde, degustirajo lokalna vina in obiščejo številne vinske kleti in degustacijske prostore v okolici. Pravljična pokrajina gričev, vinogradov in tradicionalnih vinskih kleti nikogar ne bo pustila ravnodušnega. Regija Tokaj je tudi prva zaprta vinska regija na svetu, registrirana leta 1737.

Foto: https://visithungary.com/
Vinske kleti zaradi svoje specifične oblike in konstrukcije imenujejo tudi madžarske Hobit hiške. Vinske kleti so zgrajene v štirih nizih. Značilen trikoten vhod v kleti je že na daleč prepoznaven. Tu so kleti običajno dvonadstropne, zgrajene pod površjem na globini od 10 do 40 metrov.

Tokaj od leta 2002 uvrščena na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Ta pokrajina še vedno nosi edinstvene značilnosti kulturnega izročila in je priča o stoletjih vinogradništva, ki se je tu razvijalo.

To je le ena izmed mnogih znamenitosti, ki jih ponuja Madžarska. Ne glede na to, ali vas zanima zgodovina, kultura ali narava, boste v tej čudoviti državi zagotovo našli nekaj, kar vam bo všeč.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.