Hoja je najboljše zdravilo: začnite že danes!

Ste že slišali Hipokratov rek: "Hoja je najboljše zdravilo"?

Samo 15–30 minut hoje vsak dan lahko drastično izboljša ne samo vaš videz, ampak tudi splošno zdravje. Je brezplačna, enostavna in ne zahteva veliko truda.

Poglejmo, na katere funkcije v telesu vpliva.

Pozitivne spremembe v možganih

Hoja naj bi preprečavala zgodnji pojav demence, zmanjševala tveganje za Alzheimerjevo bolezen in izboljšala splošno duševno zdravje osebe. Zmanjšuje stres in vzdržuje visoko raven endorfinov.

Izboljša vid

Čeprav se zdi, da oči nimajo povezave z nogami, ima hoja pravzaprav koristi tudi na zdravje oči. Lahko celo pomaga v boju proti glavkomu, ker lajša očesni tlak.

Preprečevanje bolezni srca

Po mnenju Ameriškega združenja za srce hoja pri preprečevanju bolezni srca ali kapi ni nič manj učinkovita kot tek. Pomaga preprečiti težave s srcem tako, da zniža visok krvni tlak in raven holesterola ter izboljša krvni obtok.

Poveča prostornino pljuč

Hoja je aerobna vadba, ki poveča pretok kisika v krvnem obtoku in pomaga krepiti pljuča ter izloča toksine in nepotrebne snovi iz pljuč. Zaradi boljšega in globljega dihanja lahko nekatere simptome pljučnih bolezni z njim omilite.

Dobro deluje na trebušno slinavko

Morda je težko verjeti, toda hoja kot oblika gibanja je veliko bolj učinkovito sredstvo za preprečevanje diabetesa kot tek. Študija kaže, da je skupina “sprehajalcev” v obdobju 6 mesecev skoraj 6-krat izboljšala toleranco za glukozo (tj. koliko krvnega sladkorja se absorbira v celicah) kot skupina “tekačev”.

Hoja je najboljše zdravilo!

Izboljša prebavo

30-minutni sprehod vsak dan, lahko ne samo zmanjša tveganje za nastanek raka debelega črevesa v prihodnosti, ampak lahko izboljša tudi prebavo in zaprtje s pomočjo uravnavanja delovanja črevesja.

Toniranje mišic

Mišični tonus in izgubo teže (v primeru prekomerne telesne teže) lahko dosežete tudi s hojo. Vaja sprehoda 10.000 korakov na dan lahko šteje kot vadba v telovadnici, še posebej, če dodate nekaj intervalov ali hodite navkreber.

Močnejše kosti in sklepi

Hoja lahko zagotovi večjo gibljivost sklepov, prepreči izgubo kosti in celo zmanjša tveganje za zlome. Fundacija za artritis priporoča zmerno hojo vsaj 30 minut na dan, da zmanjšate bolečine v sklepih ter togost in vnetje.

Lajša bolečine v hrbtu

Hoja lahko postane resnično rešilno sredstvo za tiste, ki med naporno vadbo trpijo, zaradi bolečin v hrbtu. Ker gre za aktivnost z malo truda, ne bo povzročala bolečin ali nelagodja, kakor je tek. Hoja prispeva k boljši prekrvavitvi hrbteničnih struktur in izboljšuje držo in gibčnost, kar je izjemno pomembno za zdravo hrbtenico.

Za mirnejši um

Če hoja izboljša simptome depresije pri bolnikih s hudimi depresivnimi motnjami, si samo predstavljajte, kako vam lahko pomaga, če se počutite šibke ali izčrpane.

Sprehod s prijateljem ali ljubljeno osebo vam bo pomnožil občutke sreče in izboljšal razpoloženje!

Začnite že danes!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
“COVID možgani”: to kronični pandemični stres naredi tvojim možganom