Nasvet strokovnjaka: kaj narediti, če se zbudite sredi noči in ne morete zaspati nazaj?

Prebujanje sredi noči in (neuspešno) poskušanje, da bi zaspali nazaj, je izjemno frustrirajoče. Dr. Robert Rountree, strokovnjak za integrativno medicino, ima rešitev.

Za spletni portal Mind Body Green je natančno objasnil, kaj lahko naredimo v takšnih situacijah. Tako pravi, da siljenje nazaj v spanec ni produktivno, namesto tega bi morali storiti nekaj drugega!

Zakaj ne bi smeli ostati budni v postelji predolgo?

Ljudje, ki ponavadi premišljujejo o nedokončanem delu, bližnjih obveznostih, itd. bodo še posebej težko zaspali nazaj. “Če se zbujate in premišljujete o vseh stvareh, ki jih tisti dan niste uspeli dokončati, je to opozorilni znak,” je Rountree povedal za MBG. To nas po njegovem mnenju opozarja, da smo šli v posteljo s številnimi nepredelanimi informacijami. Ostajanje v postelji in obsedeno razmišljanje o tem, zakaj ne moremo spati, ne bo utišalo naših misli. Namesto tega bi jih morali zamotiti. “Če to počnete več kot 30 minut, raje vstanite in počnite nekaj drugega,” pravi Rountree. “Bolje bo, če na primer prebirate knjigo ali pa počnete nekaj ne-stresnega.”

Če več kot 30 minut ne morete zaspati, vstanite!

Kaj bi morali storiti namesto tega, da se silimo v spanje?

To še ne pomeni, da bi morali biti budni celo noč. A morda boste ugotovili, da bosta vstajanje in opravljanje pomirjujočih aktivnosti, olajšala vaš ponovni poskus, da zaspite nazaj. Lahko poskusite tudi s toplo kopeljo z eteričnim olje sivke, s poslušanjem nežne, pomirjujoče glasbe, z vodeno meditacijo (to je edini primer, da je OK, da uporabljate svoj telefon ponoči, sicer ga raje pustite pri miru) … Medtem ko bodo prigrizki, alkohol, visoko intenzivna vadba, delo, itd., vas spanec samo otežili.

Kako bolje spati?

Da bi preprečili prebujanje sredi noči, lahko sprejmemo nekaj preventivnih ukrepov. Najprej se naučimo, da gremo vsak večer spat ob istem času in da se vsak dan zbudimo ob istem času – to bo pomagalo naši notranji uri v telesu. Ljudje, ki to počnejo, lažje zaspijo, v primerjavi z ljudmi, ki imajo t.i. yo-yo urnik spanja, kjer hodijo spat/se zbujajo ob različnih urah.

Nizki odmerki melatonina (približno 0,5 do 1,5 mg) lahko sicer pomagajo zaspati, a to ni najučinkovitejša metoda pri slabem spancu, je za MBG povedal Rountree. “Večina ljudi ugotovi, da ta čez nekaj časa izgubi svoj učinek.”

Namesto tega priporoča dodatek magnezija, ki vsebuje žižolo. Ta naj bi namreč podpirala zdravo raven kortizola in umirjala prekomerno delovanje uma.

Nespečnost poskusite pregnati s pravim bioritmom in pa z dodatkom magnezija.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Bel jezik: kaj so vzroki, kako ga preprečiti in kako ga pozdraviti