Po zadnjih raziskavah so glavni vir stresa za ženske moški, in ne otroci

Zadnje raziskave kažejo, da so glavni vir ženskega stresa moški.

Poročene ženske so bolj pod stresom kakor možje. Veliko breme jim predstavlja služba in skrb za družino. Pogosteje trpijo zaradi glavobola, utrujenosti in negativnih čustev. In izkazalo se je, da so možje, ki ne skrbijo za otroke, glavni vzrok teh težav. Glede na študijo je kar 46 odstotkov vprašanih žensk povedalo, da jim njihovi otroci povzročijo manj stresa, kakor njihovi možje. Vendar neprijetna čustva, ki jih doživljajo, nimajo nič skupnega z nezvestobo ali nasiljem v družini.

Kako možje prispevajo k poslabšanju ženinega duševnega stanja in kaj lahko storite, da se izognete stresu v zakonu?

Mož se obnaša kot otrok

Mnogi moški se obnašajo kot otroci, tudi ko so starejši od štirideset let. To se kaže v neresnem odnosu do otroka in z njim povezanimi vprašani. “Sedemletnik je sedemletnik. Je pa 35-letni moški, ki se obnaša kot sedemletni deček res nevzdržen, saj bi moral biti bolj odgovoren kot otrok,” je dejala ena od anketiranih žensk

Očetje se običajno zabavajo s svojimi otroki. Zato čas, ki ga preživijo z njimi, doživljajo kot počitek in zabavo. Matere skrbijo za vzgojo, zdravje, izobraževanje in razvoj otroka. Bolj so vključene v njegovo vsakdanje življenje, pogosteje svetujejo in prepovedujejo. Posledično se otrokom zdijo stroge in dolgočasne. To ne povzroča le sporov med materjo in otrokom, temveč tudi prepire med starši.

Rešitev

Bodita skladna. Če eden od staršev otroku kaj prepove, mora drugi to odločitev podpreti. Treba je ukrepati skupaj in se vnaprej dogovoriti, kaj se sme in kaj ne. Pomembno je tudi, da si vsakodnevno skrb za otroka enakovredno delite. Otroci se ne morejo sami vpisati v športni krožek, iti k zdravniku ali si priskrbeti vitamine.

Vse to lahko storita oba starša skupaj. Možje bi morali razbremeniti svoje žene in bolj sodelovati v vsakdanjem življenju svojih sinov in hčera. Matere pa se lahko občasno odpovejo nadzoru. Včasih se je koristneje igrati se z otrokom, kot pa ga nenehno ščititi pred vsemi mogočimi težavami.

Očetje se običajno zabavajo s svojimi otroki, matere pa skrbijo za vzgojo.

Ženske so obremenjene z gospodinjskimi opravili

Vsaka peta mati trdi, da je odsotnost moževe pomoči v gospodinjstvu zanjo vir nenehnega stresa. Ženske porabijo več časa za vsakodnevna opravila, možje pa imajo več časa za počitek. Ženske ne samo da kuhajo in čistijo, temveč tudi plačujejo račune, kupujejo živila in načrtujejo družinski proračun. Vsa ta vsakodnevna opravila jim vzamejo preveč časa in postanejo breme. Dokazano je, da gospodinjska opravila povzročajo več stresa kot delo v pisarni, kjer se počutijo cenjene in so za delo plačane.

Rešitev

Najenostavnejši nasvet je, da moški svojim ženam pomagajo voditi gospodinjstvo. Enakomerna razporeditev dolžnosti v hiši je eden glavnih dejavnikov uspešnega zakona.

V zakonu morate vedno spoštovati delo in trud drugega, saj so tudi gospodinjska opravila dragocena in pomembna, četudi ne prinašajo dohodka. Če jih delite, lahko vse naredite lažje in hitreje, preostali čas pa porabite za prijetno druženje.

Ženske se počutijo krive in trpijo zaradi pomanjkanja prostega časa

Večina anketiranih žensk se pritožuje zaradi stresa in pomanjkanja časa. Še posebej tiste, ki so zaposlene. Večerov ne uporabljajo za počitek, ampak za opravljanje gospodinjskih opravil. Zaradi tega so utrujene in delajo napake. Ker je večina odgovornosti za dom in družino na ženski, se počuti krivo, ko nekaj ni v redu. Krivda nato povzroča stres in ovira izvajanje vsakodnevnih nalog.

Ena izmed anketiranih je komentirala: “Večinoma časa skrbim za otroke, ne da bi pri tem sodeloval mož. In zato se mi zdi, da je, če gre kaj narobe, to samo moja krivda.”

Rešitev

Da ženske ne bi čutile pomanjkanja časa in jih ne bi preganjal občutek krivde, bi morali moški z njimi deliti ne samo gospodinjska opravila in nego otrok, temveč tudi odgovornost za vso družino. Ko zakonca odkrito spregovorita o problemih, se skupaj odločita in si delita odgovornost zanje – dobita občutek pripadnosti in to jima pomaga pri reševanju številnih zapletenih nalog. Ženske morajo razviti spretnost upravljanja s časom, kajti tudi ob nenehni pomoči moža, jih v življenju čaka še veliko pomembnega dela.

Partnerja oziroma zakonca ne smeta pozabiti, da kronični stres v družini pogosto vodi do ločitve in tudi do poslabšanja zdravja. Zaradi tega je potrebno, da skrbita drug za drugega in zaščitita sebe in partnerja pred negativnimi čustvi.

Oba partnerja sta odgovorna za družino.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Astrološka znamenja, ki v vezi praviloma nikoli niso zadovoljna!