Honda Civic Type R: na slovenske ceste zapeljal najboljši Civic

Oznaka Type R praznuje že 25 let, odkar razveseljuje številne avtomobilske navdušence. Leta 1997 si jo je nadela tudi Honda Civic in naredila pravi mali bum. To je bil čas, ko so se predelave avtomobilov dvignile v nebo, vsak mladenič pa je sanjal o takrat nedosegljivi Hondi Civic Type R.

Honda Civic Type R s črko R označuje športni oziroma dirkalni (racing) duh. Najnovejši Type R iz Hondine družine dokazuje to izjavo z aktualnim rekordom za avtomobile, gnane na prednji kolesni par, na progi Nürburgring, ki jo je prevozila v 7 minutah in 43,8 sekunde. Nova Honda Civic Type R je resnično nova, saj je osnovana na novi platformi, ima izpopolnjen pogonski sklop, dodelan sistem vzmetenja in ponuja tri vozne načine, da je mogoče iti z njo v trgovino, na pisto ali po otroke v vrtec.


Dizajn je občutno aerodinamičen, kar nam da vedeti prednji difuzor in tudi ogromen zadnji spojler. Tudi sicer ima avtomobil kopico detajlov, ki jih v hitrem pregledu niti ni mogoče vseh opaziti. Ravno dno avtomobila še poveča aerodinamiko in omogoča Civicu Type R doseganje hitrosti do 272 km/h. Ne samo napredna aerodinamika, veliko se pričakuje tudi od motorja. Ta štirivaljnik ima 2 litra prostornine in  turbo tehnologijo VTEC. Ima 320 konjskih moči in 400 Nm navora. To je dovolj, da se Type R od 0 do 100 km/h požene v vsega 5,8 sekunde. Prestavljanje ostaja klasično dirkaško z uporabo 6-stopenjskega ročnega menjalnika. Trojni izpušni sistem zmanjšuje resonančni hrup in ustvarja značilen zvok Type R.

Honda Civic Type R je na voljo v šestih športno navdušujočih barvah. Tudi notranjost je temu primerno športna, kjer izstopajo športni sedeži Type R in merilniki z rdečo barvno shemo. Na voljo imamo dve vrsti opreme. Typer R ima osnovno ceno 41.990 evrov, še bolje opremljeni, predvsem s kopico asistenčnih sistemov in nekaj vizualnih dodatkov, Type R GT PACK pa stane 43.990 evrov. Cena je mamljiva in verjetno bomo novega Civica Type R na cesti opazili pogosteje kot njegove predhodnike.

Galerija – Honda Civic Type R: na slovenske ceste zapeljal najboljši Civic

Dodatne Informacije

Več informacij:
honda.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!