Kuhanje za goste ponekad može biti naporan posao jer se prehrambene navike razlikuju među ljudima. Još je teže ako znate da među njima postoji netko tko ima alergiju. Ali i za to postoji rješenje. Možda ćete na prvi pogled pomisliti da je teško pripremiti hranu za alergičara, ali vidjet ćete da su stvari jednostavnije nego što se na prvi pogled čine.
4 blagdanska recepta koja su pogodna za alergije.
Agrodolce z bučo
SASTOJCI:
- 2 kg (manjša) buče, semena odstranite in razrežite v kroge
- 3 žlice maslinovog ulja
- 4 žlice meda
- sol i papar
- ½ čajne žličke čilija
- ⅓ skodelice belega vinskega kisa
- velika limeta
- 5 svežih listov žajblja
- 2 žlici bučnih semen
PRIPREMA:
Pečico segrejte na 190 stopinj Celzija. Bučo razrežite na krugovi, odstranite semena in jo postavite v tava za pečenje. Enakomerno jo premažite z oljem, dvema žlicam medu, začinite jo tudi s soljo in poprom. Ko bodo bučni krogi rjavkaste barve, postavite pekač za 15 minut na stran.
Medtem v majhni posodi zmešajte čili, kis, limetin sok in dve žlici medu, vse začnite s ščepcem soli. Na nizki temperaturi kuhalne plošče mešajte sestavine 10 minut, dokler ne nastane sirup. Tik pred postrežbo buče jo prelijte s sirupom in okrasite z žajbljem.
Dvakrat pečen sladki krompir s hariso
SASTOJCI:
- 3 veliki sladki krompirji
- žlica in pol rjavega sladkorja
- 2 žlici začimbe harisa
- sol i papar
- 2 žlice maslinovog ulja
PRIPREMA:
krumpir dobro operite in ga nekajkrat prebodite z vilicami. Za 45 minut na 200 stopinj Celzija ga postavite v pečico, ko ga lahko prebodete z vilicami, je čas peke zaključen. Po peki naj se krompir rahlo ohladi, preden ga razrežete. Po dolžini odstranite eno tretjino krompirja (kot da mu odstranite ‘pokrov’).
Maso, ki se nahaja v krompirju, z žlico izluščite (pustite dovolj mase na dnu, da krompir ohrani svojo obliko) in jo postavite v mešalnik. Krompirju dodajte rjavi sladkor, hariso, sol in poper. Ko nastane kašasta masa, jo vlijte v ‘krompirjeve kalupe’, prelijte jih z oljem in postavite v pečico za 25 minut na 150 stopinj Celzija. Ko je krompir pripravljen za postrežbo, po njem posujete hariso.
Brezglutenski sir s palčkami iz cvetače
SASTOJCI:
- 1 glava cvetače
- 2 češnja češnjaka
- ⅓ skodelice mocarele
- ⅓ skodelice parmezana
- 2 jaja
- jajčni beljak
- žlica mletega timijana
- žlica mletega rožmarina
- sol i crni papar
- 2 žlice maslinovog ulja
PRIPREMA:
Pečico segrejte na 200 Celzijevih stupnjeva. Z mešalnikom zmešajte cvetačo in česen, dokler ne nastane fina masa. Mocarelo, parmezan, jajca, timijan, rožmarin, sol in poper združite z nastalo maso. Vse skupaj dobro premešajte.
Ko nastane ‘trda’ masa, jo vlijte v pekač, ki je pokrit s papirjem za peko. Po ‘pecivu iz cvetače’ polijte olje in ga pecite 30 minut. Ko je pecivo iz cvetače pripravljeno, ga pustite stati pet minut, nato pa ga narežite na podolgovate štapići za jelo.
VEGANSKI PIRE KROMPIR
SASTOJCI:
- 2,3 kg krompirja
- 455 ml vode
- 355 ml mandljevega mleka
- 4 žlice maslinovog ulja
- sol i papar
PRIPREMA:
Pire krompir je verjetno najbolj preprosta jed, ki jo lahko pripravite, a mnogi kolebajo, kako ga okusno pripraviti za nekoga, ki ne sme jesti mlečnih izdelkov. Rešitev je v napitkih, ki nadomeščajo mlijeko.
Krompir skuhajte v vodi, ko je mehek, ga precedite in zmečkajte v pire. Dodajte mu olje, sol, poper in mleko. Voilà, pire krompir, ki ga vsi lahko jedo, je pripravljen!