fbpx

4 blagdanska recepta koja su pogodna za alergije

4 praznični recepti, ki so prijazni za alergike

Kuhanje za goste ponekad može biti naporan posao jer se prehrambene navike razlikuju među ljudima. Još je teže ako znate da među njima postoji netko tko ima alergiju. Ali i za to postoji rješenje. Možda ćete na prvi pogled pomisliti da je teško pripremiti hranu za alergičara, ali vidjet ćete da su stvari jednostavnije nego što se na prvi pogled čine.

4 blagdanska recepta koja su pogodna za alergije.

Agrodolce z bučo

SASTOJCI:

  • 2 kg (manjša) buče, semena odstranite in razrežite v kroge
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 4 žlice meda
  • sol i papar
  • ½ čajne žličke čilija
  • ⅓ skodelice belega vinskega kisa
  • velika limeta
  • 5 svežih listov žajblja
  • 2 žlici bučnih semen

PRIPREMA:

Pečico segrejte na 190 stopinj Celzija. Bučo razrežite na krugovi, odstranite semena in jo postavite v tava za pečenje. Enakomerno jo premažite z oljem, dvema žlicam medu, začinite jo tudi s soljo in poprom. Ko bodo bučni krogi rjavkaste barve, postavite pekač za 15 minut na stran.

Medtem v majhni posodi zmešajte čili, kis, limetin sok in dve žlici medu, vse začnite s ščepcem soli. Na nizki temperaturi kuhalne plošče mešajte sestavine 10 minut, dokler ne nastane sirup. Tik pred postrežbo buče jo prelijte s sirupom in okrasite z žajbljem.

Dvakrat pečen sladki krompir s hariso

SASTOJCI:

  • 3 veliki sladki krompirji
  • žlica in pol rjavega sladkorja
  • 2 žlici začimbe harisa
  • sol i papar
  • 2 žlice maslinovog ulja

PRIPREMA:

krumpir dobro operite in ga nekajkrat prebodite  z vilicami. Za 45 minut na 200 stopinj Celzija ga postavite v pečico, ko ga lahko prebodete z vilicami, je čas peke zaključen. Po peki naj se krompir rahlo ohladi, preden ga razrežete. Po dolžini odstranite eno tretjino krompirja (kot da mu odstranite ‘pokrov’).

Maso, ki se nahaja v krompirju, z žlico izluščite (pustite dovolj mase na dnu, da krompir ohrani svojo obliko) in jo postavite v mešalnik. Krompirju dodajte rjavi sladkor, hariso, sol in poper. Ko nastane kašasta masa, jo vlijte v ‘krompirjeve kalupe’, prelijte jih z oljem in postavite v pečico za 25 minut na 150 stopinj Celzija. Ko je krompir pripravljen za postrežbo, po njem posujete hariso.

Brezglutenski sir s palčkami iz cvetače

Pogledajte ovu objavu na Instagramu

Ready for a recipe I am absolutely obsessed with?Cauliflower Breadsticks are incredibly easy to make, basically foolproof. My favorite part is adding the Hemp seeds and garlic. By the way, whoever decided to try making bread out of cauliflower deserves a medal! 🥇 . Ingredients in Low Carb Cauliflower Breadsticks: Cauliflower Hemp seeds Eggs Sea salt Black pepper Butter Fresh parsley Garlic . Find the recipe on the blog at Wholesome Yum: https://www.wholesomeyum.com/recipes/garlic-butter-cauliflower-hemp-seed-breadsticks-paleo-low-carb/ (Click on the link in my bio and search for Cauliflower Breadsticks!) . #lchf #keto #ketogenic #ketosis #ketodiet #lowcarbdiet #lowcarbhighfat #lchf #ketogenicdiet #lowcarb #sugarfree #cauliflower #breadsticks #healthylifestyle #healthyeating #wholesome #ketolifestyle #ketorecipes #ketofood #garlic #parsley #hempseeds #lowcarblifestyle #lowcarblife #wholesomeyum #paleo #vegetarian #nutfree #freezerfriendly #cauliflowerbreadsticks

Objava koju dijeli Maya | Wholesome Yum® (@wholesomeyum) on

SASTOJCI:

  • 1 glava cvetače
  • 2 češnja češnjaka
  • ⅓ skodelice mocarele
  • ⅓ skodelice parmezana
  • 2 jaja
  • jajčni beljak
  • žlica mletega timijana
  • žlica mletega rožmarina
  • sol i crni papar
  • 2 žlice maslinovog ulja

PRIPREMA:

Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija. Z mešalnikom zmešajte cvetačo in česen, dokler ne nastane fina masa. Mocarelo, parmezan, jajca, timijan, rožmarin, sol in poper združite z nastalo maso. Vse skupaj dobro premešajte.

Ko nastane ‘trda’ masa, jo vlijte v pekač, ki je pokrit s papirjem za peko. Po ‘pecivu iz cvetače’ polijte olje in ga pecite 30 minut. Ko je pecivo iz cvetače pripravljeno, ga pustite stati pet minut, nato pa ga narežite na podolgovate štapići za jelo.

VEGANSKI PIRE KROMPIR

SASTOJCI:

  • 2,3 kg krompirja
  • 455 ml vode
  • 355 ml mandljevega mleka
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • sol i papar

PRIPREMA:

Pire krompir je verjetno najbolj preprosta jed, ki jo lahko pripravite, a mnogi kolebajo, kako ga okusno pripraviti za nekoga, ki ne sme jesti mlečnih izdelkov. Rešitev je v napitkih, ki nadomeščajo mlijeko.

Krompir skuhajte v vodi, ko je mehek, ga precedite in zmečkajte v pire. Dodajte mu olje, sol, poper in mleko. Voilà, pire krompir, ki ga vsi lahko jedo, je pripravljen!

Sa vama od 2004

Od godine 2004 istražujemo urbane trendove i svakodnevno informiramo našu zajednicu sljedbenika o novostima u životnom stilu, putovanjima, stilu i proizvodima koji nadahnjuju sa strašću. Od 2023. nudimo sadržaj na glavnim svjetskim jezicima.