Iako prava zimska hladnoća još nije u zraku, temperature i dalje polako ali postojano padaju. Čaj je idealno piće za hladne večeri i mračna, pospana jutra. Ako ste umorni od klasičnih okusa, pročitajte članak. Ovo su najbolji recepti za čajeve za hladne dane.
To so najboljši recepti za čaje za hladne dni:
Masala Chai
Sastojci:
- 4 šalice vode
- ½ šalice mlijeka
- 1 žličica sitno nasjeckanog svježeg đumbira
- 1 žličica kardamoma
- 5 klinčića
- 3 zrna papra
- 1 žličica cimeta
- crni/zeleni/crveni čaj
- med
priprema:
Dodati vodu i začine te prokuhati. Ostavite sa strane, dodajte mlijeko i opet prokuhajte i ostavite sa strane. Dodajte dvije žlice čaja i pričekajte dvije minute. Procijedite čaj u šalice, zasladite i poslužite.
Čaj z medom, limono in ingverjem
Sastojci:
- 3 šalice vode
- 1 velika žlica na drobno narezanega svežega ingverja
- 1 velika žlica čajnih listov
- 1 velika žlica limoninega soka
- 1 velika žlica medu
priprema:
Zavremo vodo in jo odstavimo. Dodamo čajne liste. Po treh minutah jih odcedimo in v čaj dodamo ingver, med in limonin sok.
Limonin čaj iz kamilic
Sastojci:
- 2 veliki žlici limonine lupine
- 3 velike žlice limonske trave
- čaj kamilice
- 3 šalice vode
priprema:
Zavremo vodo in pripravimo čaj kamilice. Dodamo limonino lupino in limonsko travo ter pustimo stati približno 15 minut.
Maroški čaj
Sastojci:
- 2 veliki žlici listov zelenega čaja
- pest sveže mete
- 3 velike žlice belega sladkorja
- 3 šalice vode
Zavremo vodo in vanjo damo zeleni čaj in svežo meto. Pustimo stati 5 minut, nato pa vodo nekajkrat pretočimo iz vrča v vrč (v katerem so še vedno listi čaja in mete). Tako dobi čaj res pravi okus ter se nekoliko ohladi. Osladkamo z obilico sladkorja.
Sivkin čaj
Sastojci:
- 2 veliki žlici sveže ali posušene sivke
- ¼ skodelice sveže ali posušene mete
- 3 šalice vode
priprema:
Vodo zavremo. Dodamo sivko in meto ter pustimo 5 minut. Po želji dodamo med ali sladkor. Čaj je primeren predvsem za pomiritev.
Čaj proti želodčnim krčem
Sastojci:
- ½ velike žlice kurkume
- ¼ čajne žlice drobno nasekljanega ingverja
- 1 velika žlica cimeta
- 1 skodelica riževega ali mandljevega mleka
priprema:
V mleko daj vse sestavine ter vse skupaj pogrej. Precedi in sladkaj po potrebi (v primeru želodčnih bolečin se izogibaj sladkorju).