fbpx

Recept: Zdrav, ukusan i energetski pun doručak

Budući da je doručak najvažniji obrok u danu i u pravoj kombinaciji daje potrebnu energiju za uspješan početak dana, pripremili smo izbor odličnih recepata za zdrave, ukusne i energične doručke.

Vemo, da ste že neštetokrat slišali, da je zajtrk najbolj pomemben obrok dneva. Vendarle se je tega dejstva težko zares držati, saj nam naporni delavniki onemogočajo izbiro in predvsem pripravo zares zdravega. Potrudimo se torej in se vsaj nekaj dni v tednu zbudimo malce prej ali pa si večer v naprej pripravimo zajtrk, ki pospeši naš metabolizem in nam zagotavlja energijo vse do popoldneva. Preverimo nekaj receptov za zdrav, okusen in energetsko popoln zajtrk.

Omleta po italijansko

Sestavine za eno osebo:

  • ¼ nasekljane čebule
  • ¼ nasekljane zelene paprike
  • ¼ nasekljanega paradižnika
  • nasekljana sveža bazilika/peteršilj
  • papar
  • sol
  • 1 razmućeno jaje
  • 2 stepena beljaka
  • 1 čajna žlička naribanega parmezana
Omleta po italijansko.
Omleta po italijansko.

priprema: Drobno sesekljano čebulo in papriko popražimo na malo olja, nato dodamo še nasekljan paradižnik. Ko se sestavine zmehčajo in čebula postekleni, dodamo stepeno jajce in beljake ter dobro začinimo. Na zmernem ognju pečemo še približno 5 minut in vmes pridno dvigamo robove omlete, da tekoče jajce steče pod rob. Ko jajčna mešanica popolnoma zakrkne, je omleta pripravljena na obogatitev s parmezanom. Beljakovinsko bombo prepolovimo na pol in uživamo.

Ovsena kaša s sadjem in orehi

Sestavine za eno osebo:

  • ¼ šalice vode
  • ½ skodelice riževega mleka
  • ½ skledice ovsene kaše
  • ½ sesekljanega jabolka ali hruške
  • ½ sesekljane banane
  • ¼ skledice suhega sadja
  • ¼ skodelice nasekljanih orehov

ČITAJ VIŠE: Žitarice za doručak

Ovsena kaša s sadjem
Ovsena kaša s sadjem

priprema: Vodo in mleko vlijemo v večjo kozico in zavremo. Primešamo ovseno kašo, zmanjšamo temperaturo in kuhamo še približno 3 minute. Med kuhanjem pridno mešamo, nato odstavimo in dodamo koščke sadja ter oreščke. Kozico pokrijemo in pustimo stati, da se mešanica nekoliko ohladi. Postrežemo v skodelici in po potrebi prelijemo še z nekaj mleka.

Mlečni riž s cimetom

Sestavine za 1 porcijo:

  • ½ skodelice nemastnega mleka
  • ¼ skodelice riža
  • ¼ cimetove palčke
  • prstohvat cimeta
  • sadje po želji (2 slivi, nektarini, jabolko, banana…)
  • 1 jaje
Mlečni riž s cimetom
Mlečni riž s cimetom

priprema: Mleko, riž in cimetovo palčko med mešanjem pustimo vreti približno 20 minut. Ko je riž kuhan, odstranimo dišečo palčko in mu dodamo rumenjak. Iz beljaka stepemo trdi sneg, ki ga nato primešamo rižu in zmes prelijemo v skodelico. Dodamo na koščke narezano sveže sadje in potresemo s cimetom.

Sa vama od 2004

Od godine 2004 istražujemo urbane trendove i svakodnevno informiramo našu zajednicu sljedbenika o novostima u životnom stilu, putovanjima, stilu i proizvodima koji nadahnjuju sa strašću. Od 2023. nudimo sadržaj na glavnim svjetskim jezicima.