fbpx

Huawei Mate Xs: zložljiv telefon z ogromnim zaslonom

Zložljivi pametni telefon Huawei Mate Xs

Huawei je predstavil Mate Xs. S svojimi 20,32 centimetri je trenutno največji zaslon, ki pa bo v zložen svoj prostor našel tudi v navadnem žepu.

Spomnimo, da je v tekmi zložljivih pametnih telefonov pred letom dni sodeloval tudi Huawei, ki je poleg Samsungovega Fold predstavil svoj model Mate X. Slednji naposled ni ugledal globalnega izida, temveč je ostal v prodaji le na Kitajskem. Huawei je očitno želel, da bi njihove globalna različica delovala kot po maslu, zato so lanski model dodatno izpopolnili in ga danes tudi predstavili. Huawei Mate Xs je torej nova pridobitev na trgu zložljivih telefonov. Kakšni pa so njegovi aduti?

Začnimo kar pri videzu. Za razliko od dosedanjih zložljivih telefonov, se zaslon na Mate Xs zloži navzven in ne navznoter. To vzbudi pomislek o obstojnosti vedno izpostavljenega zaslona, ki je tako kot ostali tovrstni zasloni seveda plastičen. Huawei trdi, da je rešitev našel v 4-slojni zasnovi zaslona, kjer glavni OLED-zaslon ščitijo dodatne plasti iz poliamida. Takšna zgradba zagotovo pripomore k blaženju zaslona v primeru udarcev, kar se nastajanja prask tiče pa bo pokazal čas.

Izboljšav je bil deležen tudi mehanizem za odpiranje obeh zaslonov. Ta je sedaj bolj trpežen in naj bi po občutku v roki, po prvih vtisih, deloval zelo kakovostno. Za odpiranje moramo poseči po manjšemu gumbu pod glavnimi kamerami, ki sproži odpiranje zaslona.

Direktor Huaweija Richard Yu na predstavitvi pametnega telefona Huawei Mate Xs
Direktor Huaweija Richard Yu na predstavitvi pametnega telefona Huawei Mate Xs

Kot pri večini telefonov Huawei, so tudi tokrat kamere močan adut. 4 kamere Leica se nahajajo na skrajni levi strani telefona ter so razporejene ena pod drugo. Glavna kamera ločljivosti 40 MP uporablja večji senzor in drugačno razporeditev subpikslov, zaradi česar zelo dobro deluje v temnih pogojih. Poleg je še optično stabilizirana telefoto kamera ločljivosti 8 MP ter ultraširoka kamera ločljivosti 16 MP. Četrta kamera je senzor globine. Za selfije se uporablja kar kamere na zadnji strani, kar je super.

Direktor Huaweija Richard Yu na predstavitvi pametnega telefona Huawei Mate Xs
Direktor Huaweija Richard Yu na predstavitvi pametnega telefona Huawei Mate Xs

Ne smemo pozabiti še na specifikacije. Mate Xs bo uporabljal nov hišni procesor Kirin 990, ki seveda podpira novo omrežje 5G. Poleg tega bo opremljen še z 8 GB delovnega pomnilnika in 512 GB prostora izven škatle. Svojevrstna zver je tudi baterija, ki glede na velikost zaslona s 4.500mAh ni ravno velika, se bo pa s polnjenjem do 50 W napolnila bliskovito hitro. Ker Huawei (natančneje Kitajska) in ZDA še vedno nista rešili sporov, bo tudi Mate Xs občutil manko Googlovih storitev, predvsem trgovine z aplikacijami. Huawei Mate Xs bo zelo verjetno naprodaj tudi pri nas, cena pa bo znašala vrtoglavih 2.499 evrov.

Galerija: Huawei Mate Xs

Dodatne Informacije

Več informacij:
huawei.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!