fbpx

Hujšanje in kolesarjenje: kako na kolesu stopiti več kalorij

Foto: envato

Je kolesarjenje dejavnost, s katero poskušate shujšati? Vožnja s kolesom je odlična dejavnost, a če s kolesom želite shujšati, morate svoje vožnje strukturirati drugače kot takrat, ko se lagodno vozite v družbi prijateljev. Pri sestavljanju načrta lahko za dosego vidnih rezultatov uporabite nasvete, ki so zapisani v spodnjem prispevku.

1. Kako dolgo in daleč se morate voziti

Zapišite številko v svoj “dnevnik” in si zastavite časovni cilj, potreben za prevoz enake razdalje oziroma poti. Ko se bo vaša kondicija izboljšala, boste lahko v krajšem času prevozili več kilometrov in med procesom porabili več kalorij. Sčasoma vam bo postajalo vse bolj udobno voziti kolo in takrat določite dneve v tednu za daljše vožnje. Če se na primer vozite s kolesom trikrat na teden, naj bo ena vožnja krajša (30 minut), ena zmerno dolga (45 minut) in ena dolga (od 60 do 120 minut, odvisno od vaših zmožnosti).

2. S kakšno hitrostjo bi morali voziti

Če je hujšanje vaš primarni cilj, je intenzivnost vadbe zelo pomembna. Vožnja z višjo intenzivnostjo pokuri več kalorij kot vožnja z nižjo intenzivnostjo. Na intenzivnost bo vplivala tudi vrsta kolesa, ki ga vozite, in pot, ki jo izberete.

Če na primer trenirate na makedamskih poteh, se boste morali bolj potruditi kot pri vožnji po urejenih poteh. Ko se vozite s kolesom, bodite pozorni na trud, ki ga vložite. Dobro bi bilo, da občutite vsaj 7 stopnjo napora – od 1 do 10. To pomeni, da mora biti vaše dihanje globoko, vendar kljub temu ne smete biti izčrpani in zadihani.

Vožnja s kolesom je odlična dejavnost, a če se s kolesom želite shujšati, morate svoje vožnje strukturirati drugače kot takrat, ko se lagodno vozite v družbi prijateljev.
Foto: Andrea Piacquadio/Pexels

3. Kam voziti

Pot, ki jo izberete za trening, ima lahko največji vpliv na število kalorij, ki jih boste porabili, saj vpliva tako na trajanje kot na intenzivnost vožnje. Za najboljše rezultate bi bilo dobro izbrati pot, kjer vas na primer ne bodo motili semaforji in promet. Takšni postanki, čeprav kratki, povzročijo padec srčnega utripa, vzamejo čas in zmanjšajo možnost kurjenja kalorij med vožnjo.

Katero je najboljše kolo

Kolo, ki vam bo najbolje pomagalo pri izgubi teže, je tisto, ki ga boste redno vozili. Pomembno je, da preizkusite več možnosti in izberete tisto, ki najbolj ustreza vam in vašemu telesu. Posvetujte se s tudi s prodajalci, ki bodo vedeli, katera možnost vam lahko ustreza. Na koncu lahko omenimo, da je kolesarjenje poleg tega, da je odličen pripomoček za hujšanje, dejavnost, ki pomaga zmanjšati stres in omogoča veliko užitkov na prostem.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!