fbpx

Ideje za izlet po Sloveniji: 5 idej za aktivno preživljanje prvomajskih počitnic

Foto. envato
Zadnjič posodobljeno: :

Prvi maj je pred vrati, z njim pa teden dni počitnic, ki jih najmlajši in malo starejši že nestrpno pričakujejo. Da bi jih kar se da najbolje izkoristili, vam ponujamo pet aktivnim predlogov, bodisi pohodniških ali pa kolesarskih.

Prekmurje

SV del Slovenije je zaradi svoje ravnine kot nalašč tudi za mlajše kolesarje, ki jim večji vzponi povzročajo preglavice. Prekmurje se namreč ponaša z vrsto odličnih kolesarskih poti, ki se pletejo po ravnini in gričevjih ter so primerni za vse stopnje kolesarjev. Poti so tudi hudomušno poimenovane, od Neman časa pa nej vole (lahka, 6km), pa do poti svetovnega prvaka, ki je speljala v čast Jureta Robiča. Zapeljite se po kateri izmed njih in odkrijte vrsto znamenitosti, prekrasno naravo in njene prebivalce.

Parenzana

Med ljubitelji kolesarjenja zelo dobro poznana kolesarska pot se vije na mestu nekdanje železniške proge, ki je od Trsta vodila do Poreča. Dolžina poti znaša 123 kilometrov, tisti bolj izkušeni jo lahko prevozite v enem samem dnevu, pravi čar pa jo je prevoziti po etapah. Odločite se lahko le za krajši izsek poti, recimo od Kopra pa do Portoroža, kjer se zapeljete skozi tunele, kar bo otrokom sploh zanimivo. Podajte se na pot prekrasnih srednjeveških mestec in čarobne pokrajine ter se ne pozabite ustaviti in pokusiti istrskih dobrot.

Uršlja gora (Plešivec)

Če načrtujete izlet na Koroško, potem skočite še na priljubljeno Uršljo goro, ki se nahaja blizu Črne na Koroškem. Njen obisk je primeren v vseh letnih časih, s skoraj tisoč sedemsto metri višine pa velja za najvzhodnejši vrh Karavank. Kljub višini je primerna tudi za družine, saj je dostop mogoč po makadamski cesti, kar vam bo vzelo slabo uro hoda. Nikakor je ne morete zgrešiti. Izbirate pa lahko tudi med zahtevnejšimi potmi. Na koncu vseh vas poplača čudovit razgled na okoliške kraje, ki se odpre na vrhu.

Pivška presihajoča jezera

Pomladni meseci so kot nalašč, da obiščete katere izmed slovenskih presihajočih jezer. Če ste Cerkniška že obiskali, se tokrat podajte na obisk Krajinskega parka Pivška presihajoča jezera. Ta nastanejo, ko se podzemlje krasa napolni z vodo. Preštejete jih lahko kar 17, na vsega le zračni dolžini 15 kilometrov. Gre za edinstven pojav  Evropi, ki si ga velja pobližje ogledati. Največji sta Petelinjsko in Palško jezero, med obiskom pa ne spreglejte pisane narave, ki jezera obdaja.

Tolminska korita

Če vas bo med počitnicami zaneslo na zahod Slovenije, potem obiščite Tolminska korita. Vstopna točka v Triglavski narodni park je vredna samostojnega obiska. Po krožni poti se podate mimo divjih korit Tolminke in Zadlaščice, ki se združita v edino koritno sotočje v Sloveniji.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!