fbpx

Kate Moss – Ikona, ki po 25-ih letih kariere še vedno obrača glave

Kate Moss bo 16. januarja praznovala svoj 40. rojstni dan, tega, pa kot lahko od nje pričakujemo, ne bo storila nič kaj skromno. Pri pompoznemu proslavljanju ji bodo namreč pomagali mnogi iz sveta slave in šovbiznisa.

Že 12. januarja si bomo lahko ogledali ekskluzivni dokumentarec o Kate Moss – Looking for Kate, ki so ga pri francoskem televizijskem programu Paris Premiere posneli Kate v čast. Njeno neminljivo lepoto bodo ovekovečili tudi pri Playboyu, saj so jo izbrali za obraz svoje jubilejne številke, s katero bodo proslaviili 60. obletnico obstoja. Poleg naslovnice bo skoraj-štirideset-letnica krasila kar neverjetnih 18 strani revije. Kate pa ni zgolj model, saj bo letos že drugič zaporedoma oblikovala kapsulsko kolekcijo za angleški Topshop, za nekaj časa pa bo zasedla tudi stolček modne urednice pri britanski ediciji Vogea.

Dokumentarni film z naslovom “Looking for Kate” bo zaobjel vse ključne trenutke v Kateini karieri – tudi tiste manj rožnate. Supermodelu, ki ga pozna ves svet, škandali namreč niso prav nič tuji. Spomnimo se na primer leta 2000, škandala s kokainom in burne romance z razvpitim Petom Dohertyjem? Pri Kate pa je zanimivo ravno to, da ji takšne in drugačne zgodbe v rumenih medijih niso nikoli zares prišle do živega, saj se je še po vsakem škandalu še z večjim zanosom vrnila nazaj v svet mode in šovbiznisa. V dokumentarcu bomo lahko slišali zgodbe pomembnih insajderjev iz sveta mode, ki so Kate spremljali skozi njeno modno kariero. Med njimi bodo to Isabel Marant, Paolo Roversi in Peter Lindbergh.

Kate Moss na fotografiranju v Hotelu Ritz.
Kate Moss na fotografiranju v Hotelu Ritz.

Za neučakane smo Kateino zgodbo tudi zapisali. Model, ki po 25ih letih svoje kariere v svetu mode še vedno obrača glave, si namreč vsekakor zasluži našo pozornost. Čeprav Kate v javnosti nerada govori in ne uporablja Twitterja ter podobnih družbenih omrežij, lahko rečemo, da je neizpodbitno ena izmed najbolj slavnih modelov na svetu. Hčerka gostilničarke in potovalnega agenta, ki ni bila rojena po tipičnih merilih manekenskih legend, saj z značilnim razmakom med sprednjimi zobmi, malce krivimi nogami in nižji postavi, s svojo karizmatično osebnostjo in neprimerljivim občutkom za modo vendarle uspe očarati prav vsakogar. Kateina modna zgodba se začne pri njenih rosnih 14ih letih, in sicer na njujorškem letališču, kjer jo je “odkrila” modna agentka Sarah Doukas. Za mlado Kate je bila to točka, ki ji je spremenila življenje, trenutek, ki je za vedno zaznamoval njeno usodo. Tudi sama je namreč mnenja, da bi drugače najbrž končala kot njena mama. Odločitev, da sprejme ponudbo, je bila vsekakor pravilna, saj je od takrat naprej krasila kar 34 naslovnic britanske edicije Vogea. Ja, največ v zgodovini.

25 let kariere v svetu mode je zavidljiva številka, saj v tako krutem okolju za počivanje na lovorikah ni časa. Modni svet dolgčasa ne tolerira in Kate je ena izmed redkih, ki ji je uspelo v vsem tem času ostati relevantna. Najbrž zato, ker je kot kameleon, ki mu venomer uspe prevzeti duh časa, včasih pa ga celo sama kroji. Tako so na primer fotografije, ki jih je za naslovnico revije Face leta 1990 posnela slovita Corinne Day, zaznamovale celotno modno industrijo. Fotografije suhcenega pegastega dekleta, ki “zgoraj brez” in s perjanico na glavi teka po idilični angleški plaži, so namreč zaznamovale novo modno obdobje. Marc Jacobs v refleksiji tega dogodka danes pravi, da je ob pogledu na fotografije prepoznal najbolj unikatno nepopolno popolno dekle. Kmalu zatem je sledilo njuno prvo sodelovanje, ki se je razvilo v eno najbolj cenjenih in posebnih prijateljstev.

Kate z igralcem Johnny Deppom.
Kate z igralcem Johnny Deppom.

Po sodelovanju z Marc Jacobsom, ki je bilo navdihnjeno z grunge obdobjem, je Kate postala asociacija za “heroin chic”. Povezovati so jo začeli z glamuriziranjem anoreksije, kar je zaznamovalo eno najtemnejših obdobij v njeni karieri. Kate se kljub trditvam, da nikoli ni vživala heroina, z njenim najodmevnejšim “quoteom”: “ni slajšega kot občutek suhosti” (ang. “nothing tastes as good as skinny feels”), ni uspelo znebiti slabega slovesa. Kljub temu na Kate ni pozabil nihče in sledilo je obdobje ko skoraj ni minil dan, da se njene fotografije ne bi prikazale v medijih. Kate s svojim razburkanim življenjem, ki deluje kot zabavna igra, s svojim značilnim stilom, ki se giblje med rokerskim, boho in glamuroznim ter vedno popolno razmršeno blond pričesko buri domišljijo in navdušuje svoje oboževalke že več kot dve desetletji. Njen glamurozni rokenrol sloves je ponovno razburkal svet rumenega tiska leta 2005, ko so jo paparaci ulovili pri uživanju kokaina. Čeprav za to ni bila nikoli obsojena, je zaradi škandala izgubila marsikatero pogodbo. Modni mogotci Burberry, Chanel in H&M so po dogodku takoj prekinili sodelovanja, kar pa Kateine kariere vseeno ni drastično zaznamovalo, saj je kaj kmalu prišla nazaj med najbolj iskane modele.

O Kate redki insajderji povedo le malo. Slavni fotograf Tim Walker je prepričan, da še ni srečal nikogar, ki bi bil tako kot Kate poln življenja in stoodstotno prisoten v sedanjosti. Marc Jacobs pa meni, da Kate ni le modna ikona, ampak je s svojim nepremerljivim slogom dejansko utelešenje londonskega modnega duha. Tudi z Johnom Gallianom gojita prav posebno vez, saj ga je takrat, ko mu je celotna modna industrija obrnila hrbet, izbrala za oblikovalca poročne obleke, ki jo je oblekla za poroko z glasbenikom Jamiem Hinceom leta 2011. Kate je za svojo zvestobo poplačana s trdnim molkom, saj se o njenem osebnem življenju le redko govori. Prijatelji jo enostavno obožujejo in o njej ne bi rekli žal besede.

Priljubljena lepotica bi lahko poleg dokumentarca napisala tudi avtobiografijo, a ob vprašanju, če lahko to morda kmalu pričakujemo, skrivnostno odgovori, da za to še ni prišel čas. Pod nobenim pogojem namreč še ni pripravljena na slovo od modnega sveta. “Ne moreš napisati dobre zgodbe, če ne razkriješ vseh skrivnosti, in jaz jih še dolgo, dolgo ne bom pripravljena razkriti…”, zaključi.

Za neučakane pa dokumentarec starejšega datuma o Kate Moss,“Creating a Icon”

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.