fbpx

Intervju: Mate Janković – Lidlov kulinarični projekt Tomaž vs. Mate.

Mate Janković je priznan kulinarični mojster in bivši član žirije hrvaškega šova Masterchef, ki se je v Lidlovem kuharskem dvoboju odločil pomeriti z našim Tomažem Kavčičem. Tomaž vs. Mate je inovativen kuharski projekt, ki približa omamne okuse domače in svetovne kuhinje, ter prepriča, da je lahko kuhanje tudi zabavno. Hudomušna kuharska nasprotnika s preprostimi recepti vsak teden postrežeta na Lidlovi spletni strani.

Zakaj ste se odločili za sodelovanje v Lidlovem kuharskem dvoboju?
Za sodelovanje sem se odločil, ker mi to predstavlja velik osebni kot tudi poslovni izziv. Sodelovanje v Lidlovem projektu mi omogoča druženje z največjimi profesionalci na kulinaričnem področju, velik poslovni napredek, ustvarjanje novih poznanstev in preizkušanje novih stvari. Preko tovrstnega sodelovanja lahko dosegam širok krog ljudi in jih poučujem o neverjetnih možnostih, ki jih kulinarično udejstvovanje ponuja.

V čem ste boljši od svojega kuharskega nasprotnika, Tomaža Kavčiča?
Iskreno, o tem ne premišljujem in verjamem, da se tudi Tomaž ne obremenjuje s tem. Moj pristop je profesionalen, z veliko mero entuziazma. Ne gledam na to, kdo je boljši ali slabši, ampak raje verjamem, da je tovrstno sodelovanje dobrodošlo za oba. Z izmenjavo profesionalnih znanj in izkušenj se lahko zgolj oplemenitiva in postaneva še boljša. Človek se po koncu takšnih sodelovanj enostavno počuti izpopolnjenega.

V čem sodobni “chef” odstopa od tradicionalnega?
Menim, da je namen enega in drugega pristopa identičen – to je ustvarjanje odličnih jedi in vzbujanja emocij ljudi, ki jim jih postrežete. Čeprav oba želita ohraniti tradicijo, ju razlikuje interpretacija le-te. Sodobna kuhinja je kot nekakšen “remake” črno-belega filma. Sodobni kuhar ohrani original, a ga z osebnim avtorskim dotikom približa novim generacijam. Sodobno kuhanje je nekakšna nadgradnja tradicije.

Kaj bi bilo na meniju za vašo zadnjo večerjo?
Odgovor na to vprašanje se spreminja iz leta v leto. Človek raste, se spreminja, spoznava nove stvari in okuse ter se vrača tudi k tistim starim. Zadnja večerja naj ne bo pompozna. Raje naj bo veliko in izpolnjeno naše življenje. Za zadnjo večerjo bi si najbrž privoščil krožnik testenin s paradižnikovo omako in fino količino naribanega parmezana. Po jedi bi popil kozarec tempranilla iz Ribere del Duero in med prebavljanjem mirno pričakal okostnjaka s koso v roki.

Kaj pripravite, ko poskušate očarati vašo izbranko?
To je tako, kot bi voznika formule ena vprašali, po kateri stezi bi peljal dekle na prvem zmenku. Ko želim impresionirati svojo drago, jo odpeljem na večerjo. Naj, medtem ko se jaz posvečam njej, kuha nekdo drug. Skrajno neprijetno bi bilo, da bi dekle bolj kot jaz zanimali moji tortelini.

Kakšen je vaš nasvet bodočim “chefom” doma (ki bomo to postali s pomočjo Lidlovih napotkov)?
Drznite si, pokušajte in preizkušajte. H kuhanju pristopite pogumno, najslabše, kar se vam lahko zgodi, je, da vam jed preprosto ne bo všeč. V kolikor vam uspe, boste bogatejši za novo spoznanje, novo čustvo in okus, to pa je največja nagrada, ki si jo kuhar lahko poželi. Hrana ni le gorivo, je veliko več kot to. Hrana ima možnost duhovne izpolnitve in vedno vrne ljubezen, ki smo jo vložili v njeno pripravo.

Katera svetovna kuhinja vam najbolj diši?
Vsaka, ki je ne obvladam sam in mi jo pripravi nekdo drug.

Dodatne Informacije

Več informacij:
www.lidl.si

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.