L'autunno è sempre pieno di uva deliziosa e sana! Le nostre selezionate ricette con l'uva ti aiuteranno a utilizzarle sempre fino all'ultimo acino.
Uva je prava zakladnica vitaminov, mineralov in antioksidantov. Odlično vpliva na naš živčni sistem in nam zaradi visoke vsebnosti sladkorjev da obilico energije. Izkoristite sezono grozdja in preizkusite naslednje recepte z grozdjem.
PER SAPERNE DI PIÙ: Triki Indijk za hitrejšo rast las
Najboljši recepti z grozdjem:
Ricetta: Rinfrescante torta allo yogurt con uva senza cottura
Jogurtova torta z grozdjem je osvežilna in zdrava sladica, ki pa se zlahka kosa z bolj kaloričnimi sladicami. Poleg tega za njeno pripravo ne potrebujete pečice. Ko se boste lotili tega recepta, boste videli, da v resnici nimate dveh levih rok, saj za pripravo te torte ni treba biti slaščičarski mojster.
Recept za jogurtovo torto z grozdjem brez peke:
Sestavine za jogurtovo torto z grozdjem brez peke:
- 200 g polnozrnatih piškotov z ovsenimi kosmiči
- 80 g di burro
- 2 žlici medu (tekočega)
- 5 dl jogurta (čvrstega)
- 2 cucchiai di succo di limone
- 1 žlica nastrgane limonine lupine
- 4 dl di panna dolce
- 1 želatina v prahu (lahko tudi agar)
- črno ali belo grozdje (lahko tudi drugo sadje)
Postopek priprave jogurtove torte z grozdjem brez peke:
Najprej v kozici raztopimo maslo. Odstavimo in toliko počakamo, da se maslo rahlo ohladi. Zdrobimo piškote (ročno ali v mešalniku), jih vmešamo v maslo ter dobro pregnetemo, da nastane piškotna masa. Z njo obložimo tortni model (premera 24 cm) in jo dobro pritisnemo ob dno pekača. Postavimo v hladilnik za 30 minut. Vmes s šestimi žlicami vode zmešamo želatino in pustimo, da nabrekne (pribl. 10 minut). Tačas zmešamo limonin sok, limonino lupino, med in jogurt, v ločeni skledi pa čvrsto stepemo smetano, ki jo nato vmešamo v jogurtovo zmes. Želatino raztopimo v kozici in pri tem pazimo, da ne zavre. Ko se rahlo shladi, ji vmešamo jogurtovo kremo. To prelijemo na piškotno podlago in rahlo potresemo tortni model, da se enakomerno razporedi. Za dve uri torto prestavimo v hladilnik, da se krema strdi. Za konec jo okrasimo z grozdjem, ki smo ga prej dobro oprali. Pa dober tek!
Ricetta: succo d'uva fatto in casa senza zucchero
Cerchi una ricetta semplice? succo di bosco fatto in casa? Naj vam predstavimo dva načina priprave, ki sta tako enostavna, da ju lahko izvedete miže. En način priprave grozdnega soka vključuje sokovnik, drugi pa kuho. V obeh primerih ne morete zgrešiti!
Ricetta per il succo d'uva fatto in casa senza zucchero:
Ingredienti per il succo d'uva fatto in casa senza zucchero (per circa 8 dcl di succo):
- 400 g črnega grozdja
- acqua
Il processo di produzione del succo d'uva fatto in casa senza zucchero:
Grozdne jagode odstranimo s pecljev in jih damo v večjo posodo za kuhanje, v katero nalijemo toliko vode, da prekrijemo grozdje. Ko voda zavre, kuhamo še 15 minut. Sok precedimo v drugo posodo, jagode grozdja dobro pretlačimo, da spustijo vso tekočino, nato pa sok še enkrat zavremo in postavimo v pečico za eno uro, nato pa pustimo, da se ohladi na sobni temperaturi. Sok lahko poljubno razredčimo z vodo. Če steklenice prej dezinficiramo (najbolje to storimo tako, da dobro očiščene za 15 minut postavimo v pečico, segreto na 80 stopinj Celzija) in sok hranimo v temnih prostorih, lahko zdrži tudi do dve leti.
La preparazione del succo d'uva è ancora più semplice con uno spremiagrumi. In questo caso, togliamo semplicemente l'uva dal picciolo, scuotiamo gli acini in uno spremiagrumi, che fa tutto per noi. E il succo è pronto. Se necessario, diluirlo con acqua.
Ricetta: marmellata d'uva fatta in casa
Ob bogati beri grozdja si naredite zalogo domače grozdne marmelade. Grozdna marmelada je lahko narejena iz rdečega ali belega grozdja. Odlična je na kruhu, poda pa se tudi biskvitu in piškotom.
Recept za domačo grozdno marmelado:
Sestavine za domačo grozdno marmelado:
- 900 g rdečega grozdja
- 800 g sladkorja
- 2,4 dcl modrega pinota
Postopek priprave domače grozdne marmelade:
Grozdne jagode operemo in jim odstranimo peške. Na štedilnik pristavimo lonec z debelim dnom, kamor stresemo grozdje in zlijemo vino. Na srednjem ognju kuhamo pribl. 15 minut. Po tem času dodamo sladkor in rahlo povečamo moč ognja, a le toliko, da marmelada rahlo zavre. Občasno premešamo in kuhamo, dokler se marmelada ne zgosti (gostoto preverimo tako, da damo kapljico marmelade na ohlajen krožniček, počakamo tri minute, in če se naguba, ko jo odrinemo s prstom, je gotova). Marmelado še vročo prelijemo v kozarce za vlaganje, ki smo jih prej dobro oprali in na 80 stopinjah Celzija pustili v pečici za četrt ure. Tesno zapremo in kozarce za 10 minut obrnemo na glavo. Obrnemo, da je kozarec spet s pokrovčkom navzgor. Pustimo, da se marmelada počasi ohladi. Pa dober tek!