Il rösti è il piatto nazionale svizzero. È un semplice piatto di patate, ma, come Roger Federer, è un vero simbolo e orgoglio del Paese. Ha origine nel Canton Berna, dove un tempo era un elemento fondamentale di una sostanziosa colazione contadina, e risale a quando le fattorie non avevano altro che una padella e un focolare, quindi è logico che non sia difficile da preparare.
Rösti (tudi resti) se je od jedi za zajtrk cambiato in prilogo, ki jo običajno strežejo s špinačo ali mesom. Postrežejo vam jo v vseh švicarski restavracijah, toda ponjo vam ni treba več sto kilometrov daleč. Krompirjeve polpete si lahko namreč pripravite tudi sami doma.
PER SAPERNE DI PIÙ: Ricetta: torta di zucchine facile
Če bo rösti priloga mesu z omako, ga pripravite iz kuhanega krompirja, če bo samostojna jed in pečen npr. skupaj s sirom, uporabite crudo.
Recept za rösti:
Sestavine za rösti (za 4 osebe):
- 750 g krompirja
- 1 cipolla media
- 3 cucchiai di burro
- sale
- pepe
Postopek priprave röstija:
Krompir operemo, damo v lonec in prekrijemo z vodo. Kuhamo od 15 do 20 minut (krompir ne sme biti preveč kuhan). Vodo odlijemo in pustimo, da se krompir ohladi v olupku. Šele nato ga olupimo in naribamo. Nato olupimo še čebulo, jo drobno nasekljamo in dodamo v posodo s krompirjem. Posolimo, popopramo in premešamo. V ponvi segrejemo dve žlici masla (lahko tudi olja), dodamo nariban krompir in z lopatko pretlačimo. Pečemo pribl. 15 minut na srednjem ognju/temperaturi oz. toliko časa, da začne nastajati zlatorumena skorja. Krompirjev narastek za hip odstranimo, ponev premažemo s preostankom masla in enako dolgo pečemo še drugo stran. Rösti lahko kombiniramo z zelenjavo, ki jo je moč naribati, mesom, slanino, sirom ipd. Pri tem je treba upoštevati, da mora dve tretjini vedno predstavljati krompir, sicer mešanica ni dovolj kompaktna. Pa dober tek!