FBピクセル

Krompir je vzklil: ali ga še vedno lahko pojemo?

写真: エンバト

Vam je krompir vzklil? Potem morate biti previdni. Kaleči gomolji, ki vzklijejo, lahko vsebuje strupeno snov. Zato se je potrebno naučiti in prepoznati, tistega, ki je kljub temu še vedno užiten in tistega, ki ga morate zavreči.

Krompir spada med najbolj priljubljena živila na svetu, pridelajo ga približno 300 milijonov ton na leto. Težko je verjeti, da krompir pravzaprav lahko uvrstimo med strupene rastline. Zdravju so lahko škodljivi predvsem kaleči gomolji, v katerih nastaja alkaloid solanin.

Če krompir stoji na temnem in hladnem mestu, bo ta dlje časa ostal svež. Ker pa krompir večinoma hranimo v stanovanju, kjer ga ne morem postaviti na hladno, ta hitreje vzklije.

Na kaj morate biti pozorni, ko vidite gomolje?

V kolikor je krompir vzklil in so kalčki kratki in jih ni veliko, potem krompir lahko pojeste, saj v njih ni veliko snovi, ki bi povzročale simptome zastrupitve.

Kdaj krompirja ne smete jesti ?

Če so kalčki veliki in je krompir okoli njih mehak in naguban, je zelo verjetno, da vsebuje stupeno snov solanin, zato je dobro, da le tega ne jeste. V kolikor je krompir še vedno trd in ni spremenil oblike, ga vseeno lahko pojeste. Če so kalčki in krompir zeleni, pa je potrebno te dele odstraniti, saj so nevarni za zdravje.

Znaki zastrupitve:

  • pekoč občutek v žrelu
  • 頭痛
  • 倦怠感
  • 弱さ
  • 嘔吐
  • bolečine v trebuhu
  • močna driska
  • povišana temperatura

2004 年からあなたとともに

年から 2004 私たちは都市のトレンドをリサーチし、情熱を刺激するライフスタイル、旅行、スタイル、製品の最新情報をフォロワーのコミュニティに毎日お知らせします。 2023 年からは、世界の主要言語でコンテンツを提供します。