Krompir je vzklil: ali ga še vedno lahko pojemo?

Foto: envato

Vam je krompir vzklil? Potem morate biti previdni. Kaleči gomolji, ki vzklijejo, lahko vsebuje strupeno snov. Zato se je potrebno naučiti in prepoznati, tistega, ki je kljub temu še vedno užiten in tistega, ki ga morate zavreči.

Krompir spada med najbolj priljubljena živila na svetu, pridelajo ga približno 300 milijonov ton na leto. Težko je verjeti, da krompir pravzaprav lahko uvrstimo med strupene rastline. Zdravju so lahko škodljivi predvsem kaleči gomolji, v katerih nastaja alkaloid solanin.

Če krompir stoji na temnem in hladnem mestu, bo ta dlje časa ostal svež. Ker pa krompir večinoma hranimo v stanovanju, kjer ga ne morem postaviti na hladno, ta hitreje vzklije.

Na kaj morate biti pozorni, ko vidite gomolje?

V kolikor je krompir vzklil in so kalčki kratki in jih ni veliko, potem krompir lahko pojeste, saj v njih ni veliko snovi, ki bi povzročale simptome zastrupitve.

Kdaj krompirja ne smete jesti ?

Če so kalčki veliki in je krompir okoli njih mehak in naguban, je zelo verjetno, da vsebuje stupeno snov solanin, zato je dobro, da le tega ne jeste. V kolikor je krompir še vedno trd in ni spremenil oblike, ga vseeno lahko pojeste. Če so kalčki in krompir zeleni, pa je potrebno te dele odstraniti, saj so nevarni za zdravje.

Znaki zastrupitve:

  • pekoč občutek v žrelu
  • glavobol
  • utrujenost
  • slabost
  • bruhanje
  • bolečine v trebuhu
  • močna driska
  • povišana temperatura

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!