fbpx

Meditacija: pustite preteklost za sabo in živite za ta trenutek

Foto: envato

Meditirajte. Usedite se in si tiho govorite! Preteklost, za katero verjamete, da vas trenutno zadržuje, ni nič drugega kot spomin. To je podoba, ki živi v vaših mislih in samo v vaših mislih.

Preteklost ni slika v muzeju. To ni portret, v katerega bi lahko pogledali in prepoznali vsako potezo in obliko. To je podoba čustev, vrsta spominov, ki se sčasoma vse bolj izkrivljajo.

Se kdaj vprašate, zakaj so stvari, ki vam pospešijo srčni utrip, tam le dokler se ne spopadete z predstavo o tem, kaj bi se lahko zgodilo?

Zakaj ima ta izkušnja od celotnega vašega življenja toliko teže nad vsemi drugimi izkušnjami? Zakaj ste osredotočili spomin na njegove najbolj grozljive oblike? Je to popolna resnica vaše zgodbe? Ali pa obstaja še več razsežnosti, ki jih še niste raziskali?

Začutite to v svojem telesu. Občutite napetost in zožitev v kosteh. Občutite težo tistega, kar nosite vsa ta leta. Občutite svoja stopala in noge, boke in vrat. Občutite krčenje, kako vaše celice oblikujejo vaše telo kot prvo obrambno linijo v bitki, ki je že dolgo, dolgo končana.

To čutite čedalje globlje. Preteklost je izginila, vse, kar obstaja, je ta trenutek.

Sprostite se. Foto: Conscious design / Unsplash

Preteklost je izginila, in ko poskušamo obuditi njene koščke brez njenega popolnega konteksta, se mučimo brez razloga. Na ta način ni modrosti. Ni se treba naučiti. Nič se ne doda našemu sedanjemu življenju ali prihodnosti, potrebno si je vzeti le čas.

Preteklost je izginila in ko poskušamo dovoliti, da nam najbolj impulzivne misli povedo, kaj je to bilo ali kaj pomeni, se oropamo izkušenj, ki so bile naše življenje.

Ker je vse – vsak korak, vsaka priložnost, vsaka oseba, vsako srečanje in celo vse, za kar mislite, da ste storili narobe – gradilo osebo, ki boste nekoč postali.

In preden začnete razmišljati, da so dobri ljudje lahko le skupek pozitivnih izkušenj, se spomnite, da se morate pogosto zavedati, kaj je narobe, preden boste vedeli, kaj je prav. Morate vedeti, kaj ljubezen ni, da veste, kaj je ljubezen. Morate biti tisti, ki niste, da odkrijete, kdo ste.

Namesto da bi omalovaževali verzijo sebe, ki se je borila na kakršenkoli način je znala, se ji zahvalite, ker v njenih mislih leži vizija vaše prihodnosti. Teža vašega življenja leži na njenih ramenih. Danes ste tukaj samo zaradi tega, kar so ji storili in kako so ji to storili.

Čas je, da se spustite preteklost, čeprav je že minila. Ničesar drugega ni, kar morate sprostiti, le vaše ideje, da so te stare izkušnje še vedno z vami, ker niso. Ničesar drugega, kot dejstvo, da vaše življenje ni samo ena stvar.

Spustite preteklost. Foto: Amy Humphries / Unsplash

Ko prenašate preteklost v sedanjost, je to zato, ker se zdi, da je izkušnja nedokončana. Vendar se pogosto ne zavedate, da je edini način, da to dokončate, da vzamete vse, kar bi si želeli, da bi imeli takrat, in to uresničite v celoti. To je edini način.

Najbolj škodljiv način življenja je, se skrivate, da svet nikoli ne dobi priložnosti, da bi vas občasno ranil. Pogum je vstati in živeti.

Spomini bodo še nekaj časa prihajali. Ne odidejo, ker jim to rečete. Počasi zbledijo, ko misli napolnite z novimi stvarmi, ki so bolj privlačne, prepričljive in vredne vaše pozornosti.

Ne pustite se ustaviti v ruševinah, ampak z izgradnjo novih mest.

Globoko vdihnite in izdihnite! Izrazite hvaležnost.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!