クリスマスと年末年始は、愛する人と一緒にクリスマスのお菓子を楽しむ時期です。また、おいしいデザートで家族や友人を感動させ、冬の瞬間を明るくしたい場合は、伝統的なイタリアのクリスマスパンであるパネトーネを準備することをお勧めします。初心者でも簡単に作れるパネトーネのレシピをご紹介します。
パネトーネ の中でランク付けされる tradicionalne italijanske sladice, recept zanj pa so poznali že v času renesanse. Danes lahko najdemo več različic tega slastnega božičnega kruha, mi pa smo za vas pripravili recept, pri katerem božičnemu kruhu poleg rozin と pomarančne と limonine lupinice dodamo tudi koščke čokolade.
Recept je povsem 簡単, zato lahko z njim svoje najbližje osrečite tudi kuharski začetniki.
パネトーネ
食材
- 生地の材料:
- 4 žlice toplega mleka
- 1 žlica suhega kvasa
- 砂糖 スプーン8杯
- バター 250g
- 卵 5個
- バニラエッセンス 小さじ2
- 1 limonina lupinica, naribana
- 1 pomarančna lupinica, naribana
- 小麦粉 500g
- 100 g rozin
- 120 g koščkov temne čokolade
- 3 žlice rumove arome
- 8 žlic kandirane pomarančne in limonine lupinice, sesekljane
- ひとつまみの塩
- maslo (za premaz pekača) ドレッシングの材料:
- 1 žlica jajčnega beljaka
- 粉砂糖 大さじ1
- malo sladkorja v prahu (za posip)
手順
- V manjši skledi zmešajte mleko, kvas in 1 čajno žličko sladkorja. Počakajte nekaj minut.
- Preostali sladkor v večji skledi z ročnim mešalnikom zmešajte z maslom in vanilijevim ekstraktom. Mešajte, dokler ne dobite kremaste teksture svetle barve. Nato dodajte še limonino in pomarančno lupinico ter zmešajte še enkrat.
- Stepite jajca in jih postopoma dodajajte mešanici. Če opazite, da se zmes strjuje, dodajte žličko moke.
- V novi veliki skledi zmešajte moko in ščepec soli. Nato v sredini testa naredite jamico in vanjo nalijte obe mešanici (zmes iz mleka in zmes iz masla in jajc).
- Testo prepognite, nato ga gnetite 5 minut oz. dokler ne postane lepljivo in trdno.
- Testo na površini, po kateri ste posuli moko, gnetite še 10 minut oz. dokler ne postane mehko in raztegljivo. Nato ga premaknite v skledo, ki ste jo na rahlo namazali z maslom. Skledo postavite na toplo in počakajte 2 uri.
- V majhni ponvi za 5 minut na nizki temperaturi segrevajte ekstrakt ruma in rozine. Mešanico nato odstavite in počakajte, da se ohladi.
- Testo premaknite na površino, ki je rahlo posuta z moko. Gnetite še 5 minut in postopoma dodajajte rozine, kandirani lupinici in koščke čokolade. Nato ga oblikujte v kroglo in postavite v pekač, ki ste ga predtem premazali z maslom.
- Testo prekrijte s plastično folijo in pustite, da vzhaja še 1 uro.
- Zmešajte sladkor v prahu in jajčni beljak ter z mešanico premažite vrh testa.
- V pečici, ki ste jo segreli na 180 °, pecite 40-50 minut. Počakajte, da se sladica ohladi, nato jo po vrhu potresite s sladkorjem v prahu. Dober tek!
追加のヒント:
– Če niste največji ljubitelji rozin, lahko recept pripravite tudi brez njih in testu dodate le koščke čokolade.
– Sladici lahko poleg オレンジ と レモン dodate tudi drugo 砂糖漬けの果物, npr. mandarine, limete, grenivke…
– Če želite, da panettone ostane svež še en teden po peki, ga na sobni temperaturi shranite v neprepustni plastični foliji また vrečki.