fbpx

James Bond: kultni agent 007 in njegove najbolj kultne “igračke”

James Bond 007 ne bi bil tako dober vohun, če ne bi znal uporabljati "napravic", ki mu jih pripravi gospod Q.

O agentu 007 zagotovo vemo to: da se ženske ne morejo upreti njegovemu šarmu, vemo, kateri sta njegova najljubša pijača in znamka avtomobila, in vemo, da ima ob sebi vedno različne pripomočke oziroma tehnološke igračke, ki ga rešijo iz vsake zagate. Čeprav slednjim v knjigah ni bila namenjena pretirana pozornost, so filmi o znanem vohunu skozi leta predstavili nič koliko odštekanih in domiselnih pripomočkov, s katerimi se je James Bond znova in znova reševal iz težavnih situacij. Gospod Q je nekoč celo dejal, da bi bil Bond brez njegovih pomagál že zdavnaj pod rušo, kar zna biti še kako res.

Osredotočili smo se na iskanje najbolj domiselnih pripomočkov, ki so Jamesu Bondu v filmih dejansko prišli prav. Med njimi so tudi taki, ki bi si jih zaželeli imeti tudi sami.

Mobilni telefon Ericsson v filmu Jutri nikoli ne umre (1997)

Tale telefon je bil za tiste čase sila impresivna napravica. Dejansko ni šlo za pravi telefon, temveč le za zamaskirano večopravilno napravo. Ta se je ob pritisku na gumb  spremenila v paralizator oziroma skener prstnih odtisov. To pa sploh še ni vse. Telefon se je tudi odprl počez in razkril dovršen daljinski upravljalnik z zaslonom. Z njim je lahko Bond nemoteno upravljal svoj BMW, medtem ko so nanj z vseh strani streljali.

Ročna ura Rolex Submariner v filmu Živi in pusti umreti (1973)

Bond se je že velikokrat rokoval s katero izmed dovršenih ročnih ur, med najprepričljivejšimi pa je ravno tale. Seveda zmore več stvari hkrati, med drugim proizvede tako močno magnetno polje, da nase privablja kroge in manjše čolne, čeprav se sledenje Bondu ne posreči ravno. Magnetne sposobnosti pa so prišle še kako prav, ko je moral James nežno odpreti zadrgo na obleki Bondovega dekleta. Klasika. Ne smemo pozabiti niti na vrtečo se zgornjo stran ure, kar jo je spremenilo v mini žago.

Zapestni strelec puščic v filmu Operacija Vesolje (1979)

Čeprav prihaja po mnenju številnih iz najslabšega filma o agentu 007, je tale strelec puščic ena izmed odločilnejših napravic, da je Bond odnesel celo kožo. V filmu jo namreč večkrat uporabi: enkrat se z njo reši pred ubijajočo centrifugalno silo, odgovorna pa je tudi za smrt glavnega zlikovca.

Nevarne cigarete v več filmih o Bondu

Cigarete, ki so v bistvu detonator
Cigarete, ki so v bistvu detonator.

V starih časih Hollywooda je bilo značilno, da je tobačna industrija na veliko vlagala v promocijo tobačnih izdelkov, ušel pa jim ni niti Bond. Je pa njegovo nezdravo navado domiselno izkoristil gospod Q, saj je cigarete rad preoblikoval v nekaj sila nevarnega. V filmu Dovoljenje za ubijanje (1989) je recimo zavojček cigaret predstavljal detonator za eksploziv. V filmu Samo dvakrat se živi (1967) pa se je cigareta ob prižigu spremenila v izstrelek.

Reaktivni nahrbtnik v filmu Operacija Grom (1965)

Danes lahko v resničnem življenju opazujemo ljudi, ki si pogumno opasajo reaktivni nahrbtnik in odletijo nad mesto. Poznavalci pa bodo vedeli, da je z njim James Bond letel že leta 1965! Uporabil ga je namreč, ko je moral na hitro pobegniti iz neke francoske graščine. Po pristanku ga je preprosto pospravil v prtljažnik in se s svojo gospodično odpeljal novim dogodivščinam naproti.

Eksplozivno pisalo v filmu Zlato oko (1995)

Pisalo je zagotovo eden izmed najbolj stereotipnih pripomočkov, ki so bili deležni vohunske predelave. Za čuda pa Bond v tem filmu eksplozivnega pisala ne uporablja. Uporabi ga kar heker zlobneža, ki je odgovoren za enega izmed bolj napetih prizorov v filmu. Pisalo se namreč sproži s tremi zaporednimi kliki, heker pa se, nič hudega sluteč, z njim igra.

Obesek za ključe v filmu Dih smrti (1987)

Tudi tu gre za večopravilno napravico, ki je kot obesek za ključe povsem nevpadljiva. Njene zmožnosti so sila praktične. S posebnim nastavkom lahko odklene do 90 odstotkov vseh ključavnic na svetu, ob predvajanju točno določenega zvoka (Bondovo žvižganje) pa se iz nje sprosti plin, ki onesposobi bližnje tarče. Ker brez pokanja pri Bondu pač ne gre, lahko obesek seveda tudi eksplodira.

Aktovka iz filma Iz Rusije z ljubeznijo (1963)

Poznavalci Bondovih filmov bodo vedeli, da vsak nov pripomoček gospoda Q-ja glavnemu junaku pride še kako prav. Pri aktovki pa je zanimivo predvsem to, da je Bond v tem filmu pri njeni uporabi bolj kot ne improviziral. Poskusi, kako se z njo rešiti iz zagate, so se tokrat ponesrečili, a so vseeno Bondu dali dovolj prednosti, da se je iz situacije naposled le rešil.

Ročna laserska ura Omega Seamaster v več filmih

Ročna laserska ura
Ročna laserska ura

Tu bi bilo popolnoma na mestu vprašanje, le kaj bi Bond počel brez svojih ročnih ur. Laserska ročna ura se je pojavila v več njegovih filmih in je vsekakor dovršen kos zapestnega nakita, ki bi si ga želel imeti vsak izmed nas. Laser je agentu 007 omogočil ogromno priložnosti za pobeg, tudi iz navidezno nemogočih situacij. Preprosto namreč prereže led, kovino, verigo … Ročna laserska ura je zagotovo eden izmed najboljših Bondovih pripomočkov.

Avtomobil Aston Martin DB5 v več filmih

Nobeden izmed pripomočkov vohuna 007 ni tako ikoničen kot tale, ki bi ga sicer tehnično težko umestili med pripomočke, pa vendar bi grešili, če ga ne bi omenili. Pa tudi glede na razsežnosti njegovih predelav je lahko Bondov jekleni konjiček bolj oklepnik kot pa športni avtomobil. DB5 skriva veliko bonbončkov, ki jih je Bond skozi filme s pridom uporabljal. Na zadnji strani ima DB5 metalec dima in olja, njegova stekla so neprebojna, iz platišč štrlijo konice za luknjanje pnevmatik, iz žarometov pa pokukajo mitraljezi. Ne smemo pozabiti še na menjavanje registrskih tablic in na sopotnikov sedež, ki sopotnika ob pritisku izstreli iz avtomobila.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.