fbpx

Japonska: cvetoča azijska velesila, ki je pred kratkim spet odprla svoja vrata

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Japonska ponuja pravo doživetje za vse vrste popotnikov. Od mogočne gore Fuji, pod katero v pomladnih mesecih cvetijo prekrasni nasadi češenj, do živahnih velemest, ki navdušujejo s svojo futuristično podobo.

Japonska je enigma. Neznanka. Popolna kombinacija stoletnih tradicij, ki se prekrivajo z bliskovitim tehnološkim razvojem. Ta sorazmerno majhna azijska država je ena najnaprednejših na zemeljski obli, ponaša pa se tudi z bogato zgodovino, ki sega tisočletja nazaj. Japonski šintoistični in budistični templji so stali že mnogo preden so bile zgrajene številne najbolj spektakularne katedrale v Evropi. Velik del bogate tradicije obrti in naravnih bogastev se je kljub vojnam in naravnemu opustošenju ohranil, zato je obisk Japonske še dandanes nepozabna avantura.

Kdaj na Japonsko?

Najboljši čas za obisk Japonske je spomladi (od marca do maja) in jeseni (od septembra do novembra). Takrat je dogajanje na Japonske najbolj živahno, z nežnimi češnjevimi cvetovi ali svetlo rdečimi listi, ki se gibljejo v vetru. Avgust ej daleč najbolj vroč mesec, temperature pa se lahko povzpnejo vse tja do 40 °C, po drugi strani pa vas bo januarja pošteno zeblo (5°C).

Foto: Unsplash/Tomas Malik

Kaj naj si ogledam na Japonskem?

Veličastna Gora Fuji je tista, ki se blešči z najbolj prepoznavnih podob Japonske. Sodi med najvišje japonske vrhove, saj se dviguje kar 3.776 metrov nad morjem, zaradi okoliške ravnine pa jo je mogoče občudovati tudi s Tokia. Goro Fuji Japonci že stoletja slavijo v umetnosti in literaturi, zaradi svojega ikoničnega videza pa si je 2013 prislužila tudi uvrstitev v Unescovo svetovno in kulturno dediščino. Na goro Fuji, ki je del narodnega parka Fuji-Hakone-Izu, se vsako poletje povzpne več kot milijon ljudi, vrhunec vzpona pa je opazovanje sončnega vzhoda s samega vrha. Če razmišljate o tem, da bi se podali proti vrhu, razmišljajte o šest ali sedemurni hoji, zato je najbolj priporočljivo, da prespite v kateri izmed gorskih koč ob poti in se na vrh povzpnete ob sončnem vzhodu.

Ob obisku Japonske nikakor ne gre spregledati tudi nekaterih slovitih mest, kakršna sta Kjoto in Tokio. Prestolnica Tokio je mesto, ki premika meje mogočega na gosto poseljenem in potresno izpostavljenem ozemlju z vedno višjimi in vse bolj elegantnimi stolpnicami ter nebotičniki. Mesto, v katerem sta svoj dom našli sodobna umetnost in arhitektura, pa tudi pop kultura. Najbolj znana znamenitost mesta je cesarska palača s čudovitimi parki iz 17. stoletja, obdanimi z obzidjem in jarki. Čeprav je velik del palače zaprt za javnost, saj jo za svoje potrebe še vedno uporablja japonska kraljeva družina, vas videno ne bo pustilo ravnodušnih. Eden najbolj romantičnih predelov je znameniti most Nijubashi ali “dvojni most”, tako imenovan zaradi vodnega odseva. Ob obisku Tokia nikakor ne spreglejte nakupovalne četrti Ginza, ki je dom gledališča Kabuki-za.

Foto: Unsplash/Tianshu Liu

Zgodovinsko obarvani Kjoto po drugi strani velja za tisočletno prestolnico cesarske družine, v kateri se nahaja več kot tisoč templjev. Najbolj slovita med njimi sta Kinkaku-ji in Ryōan-ji, s svojim ostrim zenovskim skalnjakom. Iz Kjota izhaja tudi kultura čaja, ki jo lahko izkusite v kateri izmed številnih elegantnih mestnih čajnic. Kjotu je bilo prizaneseno opustošenje druge svetovne vojne, zato je najboljši naslov za občudovanje starih uličic in tradicionalne arhitekture, ki se po večini ni spremenila, vse odkar se je tu naselila cesarska družina. Mesto je tudi kulturno središče Japonske, z vrsto muzejev in umetniških galerij, prava paša za oči pa je bambusov nasad, le nekaj minut hoje iz središča mesta.

Če ste ljubitelj zgodovine, tudi tiste bolj temačne, se odpravite v Hirošimo. Hiroshima Heiwa Kinen Kōen priča o grozotah atomskega bombardiranja Hirošime avgusta 1945 in služi kot opomin na številne žrtve prvega jedrskega napada na svetu. Hirošima je po zaslugi tega postala simbol trajnega miru. Hirošimski spominski park miru, ki ga vsako leto obišče več kot milijon ljudi, leži v središču atomske eksplozije v nekdaj živahnem delu mesta. Si želite še globlje spoznati tradicijo države? Potem obiščite tempeljsko mesto Nara, ki je dom številnih zgodovinskih stavb, saj se poleg številnih zgodovinskih ulic ponaša z vrsto veličastnih templjev.  Preverite Kofuku-ji iz sedmega stoletja, morda najbolj znan izmed sedmih velikih templjev Nare, in čudoviti Todai-ji, veliki vzhodni tempelj iz osmega stoletja, znan po ogromnem bronastem kipu Bude.

Foto: Unsplash/Redd

Kako raziskovati Japonsko?

Vlaki so najbolj priljubljen način raziskovanja države med popotniki. So hitri, učinkoviti in izjemno zanesljivi, čeprav morda ne sodijo med najugodnejše oblike prevoza. Če ste na »budgetu« potem razmislite o potovanju z avtobusom, saj ima Japonska obsežno avtobusno mrežo na dolge razdalje.  Avtobusi vozijo tudi po poteh, po katerih vlaki ne.

Koliko stane letalska karta za Japonsko?

Letalske karte so vse prej kot ugodne, lete z Dunaja ali Benetk pa najdete od 600 evrov naprej. Letalske vozovnice glede na vaš termin počitnic lahko poiščete TUKAJ.

Foto: Unsplash/Yoav Aziz

Covid-19 omejitve na Japonskem

Japonska je z 11. oktobrom 2022 sprostila nekatere ukrepe za vstop turistov v državo. Strogi kovid ukrepi za vstop na Japonsko so bili v veljavi kar dobri dve leti in pol, zdaj pa lahko turisti na otok vstopajo s potrdilom o polnem cepljenju (3 odmerki) ali negativnim rezultatom PCR testa, ki ne sme biti starejši od 72 ur. Vse aktualne informacije o Covid-19 omejitvah preverite TUKAJ.

Nastanitve na Japonskem

Hotel Musse Ginza Meitetsu

Le kratek sprehod stran od tokijske Higashi Ginza Station se nahaja poslovni hotel v japonskem slogu, s klimatiziranimi sobami,  ki vključujejo tudi predele za sedenje in brezplačne kozmetične pripomočke. Ob jutrih vam postrežejo z zajtrkom, sestavljenim iz kruha, kosmičev, sadja, jogurtov in kave.

BnA Alter Museum

Kjoto slovi po vrsti odličnih nastanitev, a umetniški BnA Alter Museum je resnično nekaj posebnega. Nahaja se je kratek sprehod stran od železniške postaje, vse sobe pa se pohvalijo z edinstveno zasnovano in umetniško bogato opremo. Nekatere ponujajo tudi pogled na reko. Vsako jutro je na voljo italijanski ali vegetarijanski zajtrk.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.