fbpx

Je to prijateljstvo toksično? 8 znakov, da ga morate prekiniti

Kako prepoznati toksično prijateljstvo

Foto: Envato
Zadnjič posodobljeno: :

Konec prijateljstva je nedvomno ena težjih stvari, s katerimi se soočimo v življenju in zato ni presenetljivo, če delate vse, da bi se mu izognili. Toda ostajati v toksičnem in neizpolnjujočem odnosu vam bo prineslo več negativnosti kot česar koli drugega. Kako pa sploh ugotoviti, ali je prijateljstvo bolje zaključiti?

1. Vaš prijatelj je vedno na prvem mestu

Vsi smo se že znašli v situaciji, ko smo postavili svoje probleme na stranski tir, da smo prijatelju pomagali prebroditi slabše obdobje. Toda bodite pazljivi: ali je tako ves čas? Vas prijatelj pokliče le, ko potrebuje vaš nasvet, ko pa sta vlogi zamenjani, ga ni nikjer več? Če je tako, potem to sploh ni več prijateljstvo, ampak izkoriščanje in definitivno znak, da odnos nima prihodnosti.

2. Bolje se razumete s prijateljevo družino kot pa z njim

Če prijateljstvo traja že dolgo časa, najverjetneje poznate družino svojega prijatelja. To, da se z njimi razumete in radi skupaj preživljate čas, je definitivno dober znak, vendar previdno. Če opažate, da na obisk prihajate praktično le še zaradi prijateljeve družine in se silite odnos nadaljevati, da ne bi užalili njih, to kaže na to, da si prijateljstva ne želite več. Nadaljevati nek odnos le zato, da ne bi razočarali ostalih, je za vas škodljivo na dolgi rok in čas je, da postavite na prvo mesto sebe.

Foto: Fauxels / Pixabay

3. Prijatelj vas žali pod pretvezo heca

Odnosi, ki jih imamo z ljudmi so različni. Nekdo se z veseljem s prijatelji pošali na svoj račun, medtem ko bi koga drugega podobna izjava prizadela. Zato je zelo pomembna komunikacija. Prijatelj morda ne ve, da vas določeni “heci” lahko užalijo, zato mu morate to jasno povedati in če je prijateljstvo pravo, bo oseba upoštevala vaše meje in se opravičila. Če pa “prijatelj” z določenimi izjavami nadaljuje, čeprav ve, da se zaradi njih slabo počutite, je to znak, da mu vaša čustva očitno niso tako pomembna, kot bi pri prijateljstvu morala biti.

4. Prijatelj se vaših uspehov ne razveseli

Doživeti uspeh je nekaj najlepšega, pa naj bo to na osebnem ali kariernem področju, še lepše pa je veselo novico deliti z najbližjimi. Tu pa morate biti pozorni, ali se vaš prijatelj veseli skupaj z vami ali pa reagira povsem drugače. Ali izgleda, da ga vaše navdušenje spravi v slabo voljo? Se morda obnaša, kot da vaš uspeh ni nič takega, kar bi bilo vredno praznovati in da ste imeli le srečo? Ali temo takoj preobrne nase in na svoje dosežke ali pa vam celo da občutek, da bi se morali za svojo srečo počutiti krive? Če ste na katero od vprašanj odgovorili pritrdilno, je čas, da razmislite, če se v takem odnosu splača vztrajati.

5. Nenehno iščete izgovore

Foto: Lehandross / Pexels

Ko imamo človeka radi, se včasih sprenevedamo in iščemo opravičilo za njegovo vedenje. Če se s tem poistovetite, je najbolje stopiti korak nazaj in se na odnos ozreti z realističnega vidika. Nihče nima pravice, da se do vas obnaša žaljivo in vas vedno znova prizadane. Če nenehna razočaranja opravičujete s tem, da prijateljstvo traja že dolgo, da ste skupaj prebodili že veliko, da oseba morda ne razume, da vas njeno vedenje boli… se zavedajte, da si zaslužite boljše in da nobeden od teh razlogov ni dovolj, da bi ostali v odnosu, ki na vas slabo vpliva.

6. Če bi se spoznali zdaj, se ne bi spoprijateljili

Nobena skrivnost ni, da se ljudje spreminjamo. Sploh če se z nekom družite iz otroštva, bi bilo nesmiselno pričakovati, da bo oseba vedno točno taka, kot je bila, ko ste jo spoznali. Toda, v prijateljstvu so podobne vrednote zelo pomembne in če ste opazili, da se s prijateljem glede njih več ne strinjate in da so vajini pogledi na svet popolnoma različni, to lahko pomeni, da ste odnos prerasli.

7. To prijateljstvo vas utruja

Se po druženju s prijateljem počutite popolnoma brez energije in brezvoljne? To prav gotovo ni dober znak. Zapomnite si, preživljanje časa z bližnjo osebo vas mora razveseliti in napolniti z voljo do življenja in ne obratno. Včasih je najboljši način, da ugotovimo, ali ima nek odnos prihodnost, da opazujemo same sebe. In če opazimo, da na nekoga reagiramo z več negativnimi kot pozitivnimi čustvi, to jasno kaže, da nadaljevanje prijateljstva ni pametno.

Fotot: Mikoto.raw / Pexels

8. Konstantno se kregate

Sliši se samo po sebi razumljivo, da je najbolje prijateljstvo prekiniti, če v njem vseskozi prihaja do nesporazumov, pa vendar velikokrat v takih odnosih ostajamo. Da, v vsakem odnosu lahko pride do konflikta, vendar pa če se to dogaja kar naprej in se stvari nikakor ne razrešijo, je to nekaj povsem drugega. Zapomnite si, vi se lahko trudite v nedogled, vendar če ste edini, ki to počnete medtem ko vaš prijatelj le išče razloge za dramo, se odnos ne bo izboljšal.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!