fbpx

Tu je razlog, zakaj nadležni komarji bolj pogosto pikajo nekatere ljudi

Komarji napadajo samo tebe?

Foto: Sandra Seitamaa/Unsplash

Komarji so ena največjih nadlog poletja. Medtem, ko so nekateri njihova večna tarča, pa so drugi za te krvosese skoraj nevidni. Zakaj napadajo ravno določene osebe?

Razlog seveda ni v sladki krvi, saj to ni znanstveno dokazano. Dokazano pa je, da je telesni vonj ključnega pomena za to, ali bodo ti krvosesi nekoga napadli.
Vendar to ne pomeni, da so komarji pogosteje lotijo ljudi, ki imajo neprijeten telesni vonj. Veliko pomembnejše kot to je sestava lastnega telesnega vonja. Vsak človek ima edinstveno presnovo in kemijsko sestavo telesa. Vonj, znoj in ostale kemijske kombinacije snovi pa so vzrok, da komarje privlačimo bolj ali manj v primerjavi z drugimi.

Koga pikajo komarji

Študija, ki je bila izvedena na različnih ljudeh je pokazala, da poleg genov igrajo pomembno vlogo tudi drugi dejavniki. Stroka namreč pravi, da je mogoče pogostejše pikanje komarjev v 85 % pripisati kar posebnim genetskim predispozicijam. Nosečnice naj bi komarji pikali pogosteje kot druge ženske, saj takrat izdihajo do 21 % ogljikovega dioksida, ki komarje privlači na 150 metrov.

Prav tako je razlog za pogosto pikanje tudi višja telesna temperatura telesa. Vzrok za pikanje je tudi hrana in pijača, ki jo zaužijemo, saj naše telo oddaja poseben telesni vonj. Komarje naj bi privlačil vonj hmelja. Svojo vlogo pri pikanju pa imajo tudi barve, ki jih nosimo. Črna in rdeča privlači komarje, svetle barve pa jih odbijajo.

Foto: Ravi Kant/ Pexels

Kako se zaščititi proti komarjem?

Obstaja veliko načinov, kako se zaščititi pred nadležnimi piki komarjev in tu je nekaj predlogov:

  • na okna pritrdite mreže proti komarjem
  • nosite svetla in dolga oblačila
  • poskrbite, da oblačila niso pretesna
  • po telesni vadbi se redno tuširajte
  • doma prižgite sveče z vonjem sivke, limone ali rožmarina
  • poskušajte se izogibati krajem, kjer je veliko vlage
  • uporabite različne repelente

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!