Kaj je avtofagija – trend ali star recept za zdravje?

Zadnjič posodobljeno: :

Kaj je avtofagija? Pravzaprav gre za fiziološki proces, ki je star kot človeštvo samo in ki je v Staro zavezo v Svetem pismu vtkan kot post.

Kaj je avtofagija? Gre za preventivni, terapevtski in razstrupljevalni proces, ki pomlajuje in daje vitalnost.

Med tem fiziološkim procesom se patološke strukture in celice, nefunkcionalni deli celic, ostarele celice, maligne celice in mikroorganizmi, ki so patološki, razgradijo. Avtofagija ne uniči le tistega, kar je slabo in nevarno za naše zdravje, ampak iz tega recikliranega materiala ustvari nove, mlade, zdrave in funkcionalne celice ter ustvari dodatno energijo, zahvaljujoč kateri imamo več moči, pravijo internisti in nutricionisti. Mnogi se za uravnavanje telesne teže odločajo prav za to prehrano, še posebej mamljivo pa se sliši zato, ker lahko uživate hrano, ki pri strogih dietah ni zaželena. Tudi sladkarije (tiste bolj zdrave).

Kaj je avtofagija? Pravzaprav gre za fiziološki proces, ki je star kot človeštvo samo in ki je v Staro zavezo v Svetem pismu vtkan kot post.

Kje je torej trik? Od zadnjega obroka do prvega naslednjega obroka mora miniti od 12 do 16 ur! Preprosto povedano – brez večerje in po možnosti brez prigrizkov med obroki. Tako naj bi želodec prebavil prejšnji obrok, nato pa počival in se pripravil na naslednjega. Vodo, nesladkane čaje, ječmenovo kavo lahko uživate brez omejitev, v primeru slabosti pa tudi nesladkano limonado.

Morda se vse to ne sliši ravno enostavno, a kot pravijo strokovnjaki, se bo organizem na takšno prehrano navadil po enem tednu, po treh ali štirih dneh pa bi že morali začutiti pozitivne učinke, kot je na primer to, da imamo več energije za vsakodnevne dejavnosti.

Obstaja več načel zdrave prehrane, ki veljajo tudi za avtofagijo

Prvo in najpomembnejše je, kako kakovostna je hrana, ki jo jemo. Če imamo radi sladkarije, se odločimo za sadje, suho sadje, pite s češnjami, jabolki, orehi ali makom ali za sadno torto. Lahko si naredimo mlečni napitek z mandljevim, kokosovim ali kakšnim drugim rastlinskim mlekom, ki ga primešamo rožičem, kakavu, medu in sadju. Za zajtrk bi morali jesti naravne, nepredelane ogljikove hidrate, sadje, žita, med. Za kosilo zelenjavo, enolončnice, predvsem pa stročnice, pa tudi zelenjavne juhe ali čorbe.

Za zajtrk bi morali jesti naravne, nepredelane ogljikove hidrate, sadje, žita, med.

Drugo načelo zdrave prehrane se nanaša na količino, ki jo zaužijemo. Ne smemo pozabiti, da je zdravilo lahko tudi strup, če ne upoštevamo odmerka. In kot tretje načelo moramo biti previdni, kdaj jemo. Ponoči nikakor ne! Če bomo upoštevali ta načela, bo naš organizem v varni fiziološki coni in telesna teža bo urejena. Čeprav je avtofagija načeloma primerna za vse, se morajo podhranjeni ljudje, nosečnice, otroci in diabetiki glede tega posvetovati s svojim zdravnikom.

Strokovnjaki med drugim še menijo, da ima avtofagija pozitiven učinek na našo odpornost, saj jo dvigne na višjo raven, in dodajo, da tovrstna prehrana ne pomeni stradanja, temveč prehranjevanje od kosila do zajtrka. Gre za preventivni, terapevtski in razstrupljevalni proces, ki pomlajuje in daje vitalnost.

O koristih avtofagije pričajo tudi odkritja japonskega znanstvenika Yoshinorija Ohsumija, za katera je leta 2016, ko je opozoril na mehanizme, na katerih avtofagija temelji, dobil Nobelovo nagrado za medicino.

In končno – če vam prekinitev prehranjevanja za več kot 12 ur preveč, lahko avtofagijo dosežemo s telesno aktivnostjo, ki vodi do znojenja in utrujenosti, pa tudi s tuširanjem s toplo in hladno vodo. Pazite le, da se pri takem tuširanju izogibate glavi in stopalom.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Detoks napitki: preprosti in okusni razstrupljevalni napitki, ki pomagajo pri izgubi teže