fbpx

Kaj je koronavirus? Kakšni so simptomi, kako se prenaša, kdo je najbolj ogrožen?

Kaj je koronavirus? Kakšni so simptomi, kako se prenaša, kdo je najbolj ogrožen? Preberite v nadaljevanju vse, kar morate vedeti o koronavirusu.

Vas zanima kaj je koronavirus, kakšni so simptomi, kako se prenaša, kdo je najbolj ogrožen? Za vas smo pobrskali za informacijami, ki jih o koronavirusu morate vedeti. (Viri: NIJZ, Wikipedia, WHO)

Kaj je koronavirus?

Koronavirus se je decembra 2019 pojavil v Vuhanu na Kitajskem. Nov koronavirus so pri WHO (Svetovna zdravstvena organizacij) poimenovali SARS-CoV-2, bolezen, ki jo virus povzroča pa COVID-19. Nov sev virusa iz Vuhana spada med betakoronaviruse, v skupino 2B, in izkazuje okoli 70-odstotno genetsko sorodnost z virusom sarsa (SARS-CoV). Sprva so primere povezovali z zadrževanjem na tržnici morskih sadežev in drugih živali v Vuhanu. Postavljen je sum, da je izvor okužbe (ki še ni identificiran) ena od vrst živali.

Koronaviruse so sicer odkrili v 60. letih prejšnjega stoletja, drugi predstavniki koronavirusov pa so leta 2003 odkriti SARS-CoV (povzročitelj sarsa), leta 2004 odkriti HCoV NL63, leta 2005 odkriti HKU1, leta 2012 odkriti MERS-CoV (povzročitelj mersa – kamelje gripe). Novoodkriti koronavirusi lahko za razliko od starejših koronavirusov povzročajo tudi zelo hude okužbe dihal.

V Evropi je trenutno najbolj zaskrbljujoča situacija pri naših zahodnih sosedih, v Italiji (v regijah Lombardija, Benečija, Emilia Romagna, Piemont in Rim), kjer je do 23. februarja za koronavirusom zbolelo 150 ljudi, 3 so umrli. Evropski center z preprečevanje in obvladovanje bolezni (European Centre for Disease Prevention and Control – ECDC) dnevno posodablja podatke v zvezi s koronavirusom SARS-CoV-2 in so dostopni na naslednji povezavi (v angleškem jeziku): ecdc.europa.eu.

Kaj je koronavirus?  Gre za nov tip virusa za katerega se predvideva, da izhaja iz živalskega rezervoarja in se prenaša med ljudmi.
Kaj je koronavirus? Gre za nov tip virusa za katerega se predvideva, da izhaja iz živalskega rezervoarja in se prenaša med ljudmi.

Kako se koronavirus prenaša?

Zdaj, ko veste, kaj je koronavirus, pa si poglejmo, kako se prenaša. Nov koronavirus se med ljudmi prenaša kapljično. To pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z bolnikom, razdalja do bolnika meter in pol. Možno je, da se z novim koronavirusom okužimo ob stiku z onesnaženimi površinami, ni pa še zanesljivo dokazano, so zapisali na NIJZ.

Čeprav ni dokazano, da bi se novi koronavirus prenašal po zraku (aerogeno), se svetuje previdnost in zaščita pri posebej tveganih posegih v zdravstveni ustanovi. Bivanje v istem prostoru z bolnikom (če smo na razdalji meter in pol) ne predstavlja tveganja.

Kakšni so simptomi koronavirusa?

Na vprašanji kaj je koronavirus in kako se prenaša, smo že odgovorili, zdaj pa si poglejmo simptome. Na NIJZ so zapisali, da se bolezen kaže z vročino, kašljem, s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico. Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje. Koronavirus se dokazuje v brisu nosno-žrelnega prostora, v brisu žrela, izmečku dihal in še v drugih kužninah. Inkubacijska doba virusa je med 2 in 12 dni, v povprečju 6 dni.

Pri 80 odstotkih ljudi naj bi potekala blažja oblika okužbe, težjo obliko naj bi imelo približno 20 odstotkov zbolelih. Natančnega podatka o smrtnosti še ni, po poročanju Kitajske pa se ocenjuje na 2 do 4 odstotke okuženih. Večina je starejših, ki že imajo kronične bolezni srca, pljuč, sladkorno bolezen, ipd. Zboli lahko vsak, najboj ogroženi pa naj bi bili torej starejši, otroci in pa kadilci.

Kako preprečiti okužbo s koronavirusom?

Da bo koronavirus ostal čim dlje stran od nas, moramo poskrbeti tudi sami, in sicer z vsakodnevnimi preventivnimi ukrepi. Kaj moramo upoštevati?

  • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
  • Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
  • Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.
  • Izogibamo se zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi.
  • Preden zakašljamo/kihnemo, pokrijemo usta in nos s papirnatim robcem. Zakašljamo/kihnemo v zgornji del rokava. Robec po vsaki uporabi vržemo v koš. Po kašljanju/kihanju si umijemo roke z milom ter vodo.
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke (vsaj 60-odstotna vsebnost alkohola).  

Maska za zaščito obraza

Ker se koronavirus torej prenaša kapljično, si je treba zaščiti tudi obraz. Tukaj pridejo na vrsto maske za zaščito obraza. Pri teh je zelo pomembno, da so pravilno nameščene, torej da pokrivajo tako usta kot tudi nos. Ko se premočijo, ne nudijo več zaščite, zato jih je potrebno nadomestiti z novimi. Trenutno je zaloga teh mask v Sloveniji zelo omejena ali pa jih sploh ni mogoče kupiti. Pobrskali smo, kje jih lahko dobimo, največja izbira pa je tukaj.

Kako se koronavirus zdravi?

Za koronavirus ni protivirusnega zdravila, prav tako ni cepiva. To pomeni, da je zdravljenje simptomatsko. Z zdravili se poskuša olajšati bolnikove težave, prav tako se poskuša nadomestiti funkcijo organov. Če gre za hujšo prizadetost pljuč, se bolnike mehanično predihava, se dodaja kisik, nadomešča tekočina, itd.

Dodatne Informacije

Več informacij:
nijz.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!