Kaj narediti, če izgubiš pametni telefon, oziroma kako izslediti ukraden telefon?

Pametni telefon

Kaj narediti, če izgubiš pametni telefon, oziroma kako izslediti ukraden telefon? Pametni telefoni so dandanes tako dragi in nosijo toliko zasebnih podatkov, da nam nikakor ni vseeno, če ga izgubimo ali pa če nam ga ukradejo.

Vas zanima, kaj narediti, če izgubiš pametni telefon, oziroma kako izslediti ukraden telefon? To se lahko zgodi vsakemu med nami, zato je pomembno, da vemo, kako v tem primeru ukrepati. V nadaljevanju si preberite, kaj narediti, če izgubiš pametni telefon, oziroma kako izslediti ukraden telefon!

Telefon je danes pomemben del posameznikovega življenja, saj ni namenjen samo hitri komunikaciji, temveč se na njem najde kup zasebne lastnine, za katero nočemo, da bi prišla v napačne roke. Zato je zelo pomembno, da nanj primerno pazimo. Preverili smo, kaj narediti, če izgubiš pametni telefon, oziroma kako izslediti ukraden telefon.

Kaj narediti, če izgubiš pametni telefon oziroma kako izslediti ukraden telefon?

Pametni telefon naj bo zaklenjen

Pametni telefon naj bo vedno zaklenjen
Pametni telefon naj bo vedno zaklenjen. 

Telefon naj bo vedno zaklenjen in zaščiten na kakršenkoli način. Mogoče le vzorec, bolj priporočljivi pa so prstni odtisi oziroma skenerji obraza, kot je FaceID na Applovih napravah.

Osnovni podatki na zaklenjenem zaslonu

Pametno je tudi, da na zaslonu zaklenjenega telefona izpišemo svoje ime in priimek. Če naš izgubljeni telefon najde dobronamerna oseba, nas bo že samo zaradi tega podatka lažje našla. Poleg lahko pripišemo številko osebe, ki nam je blizu in prek katere bomo lahko komunicirali z najditeljem.

Najprej se pokličimo

Poskusimo se poklicati. Mogoče smo ga le kje založili
Poskusimo se poklicati. Mogoče smo ga le kje založili. 

Ko opazimo, da telefona nimamo več pri sebi, je najbolj pametno, da prosimo nekoga, naj nas pokliče. Mogoče smo ga le kje založili oziroma pozabili nekje v bližini. V veliko primerih se namreč zgodi ravno to. Če takšen način iskanja ne obrodi sadov, moramo preiti na naslednji korak.

Iskanje pametnega telefona prek spleta

Da bi si svoje iskanje potencialno izgubljenega ali ukradenega telefona olajšali, je priporočljivo, da imamo na telefonu vedno vključen GPS in po možnosti tudi mobilne podatke. Zakaj? V primeru izgube nam je lahko v veliko pomoč Googlov račun oziroma iCloud račun na iPhonu.

Spletna stran Google Poišči mojo napravo
Spletna stran Google Poišči mojo napravo

Če uporabljamo androidni telefon,  v Googlov iskalnik vnesemo niz “Find my phone“. Ta nas popelje na spletno stran, kjer na podlagi svojega Googlovega računa najdemo svoj izgubljeni telefon. Na daljavo lahko pametni telefon pozvonimo, lociramo, zaklenemo in celo izbrišemo vse svoje podatke. Slednje bo delovalo le v primeru, da smo na telefonu pustili vklopljene mobilne podatke.

Podobno lahko storimo pri iskanju telefona iPhone. V Googlov iskalnik vnesemo niz “Find my iPhone” ter odpremo spletno stran iCloud, kjer se vpišemo v svoj iCloud račun. Tudi tukaj imamo možnost klicanja telefona, zaklepanja telefona in izbrisa vseh podatkov iz telefona. Slednje seveda storimo le, če resnično sumimo, da je bil telefon ukraden. Tudi tukaj bo to delovalo le, če smo na telefonu pustili vklopljene mobilne podatke.

Izpišimo se iz več računov

Prek druge naprave se izpišemo iz družabnih omrežij
Prek druge naprave se izpišemo iz družbenih omrežij. 

Da se zaščitimo pred vdorom na naša družabna omrežja oziroma na Googlov/iCloud račun, lahko prek neke druge naprave odjavimo svojo mobilno napravo. Zaradi tega se bo moral potencialni tat znova prijaviti v aplikacijo/storitev, ker pa ne ve gesla, mu bo to precej otežilo delo. Če vzamemo primer Facebooka, to storimo tako, da odpremo aplikacijo, gremo v Nastavitve ter kliknemo na Varnost in prijava. Tam pod rubriko Naprave, v katerih si prijavljen/-a, odstranimo napravo, ki je bila izgubljena.

Obvestimo mobilnega operaterja in po potrebi še policijo

V primeru utemeljenega suma kraje našega pametnega telefona o tem obvestimo tako našega mobilnega operaterja kot policijo. Vedno obstaja možnost, da se bo naš telefon na koncu le našel, a morebitno zlorabo podatkov, krajo identitete in visok mesečni račun lahko preprečimo le tako, da hitro odreagiramo in prekličemo svojo SIM-kartico!

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
LG Wing: najbolj edinstven telefon leta 2020