Kako preprečiti izpadanje las: če vam izpadajo lasje, delate eno od teh 5 usodnih napak!

Zadnjič posodobljeno: :

Vas zanima, kako preprečiti izpadanje las? Izpadanje las ima lahko genetski vzrok, lahko pa je posledica nepravilnega ravnanja z lasmi. Kaj delamo narobe, da nam lasje izpadajo, in kako preprečiti izpadanje las, si preberite tukaj.

Kako preprečiti izpadanje las? Morda ima to v vašem primeru genetske vzroke, morda je povezano s stresom, obstaja pa tudi možnost, da k izpadanju pripomore katera izmed slabih navad, ki jih imate. Če ne veste več, kaj narediti, in vam je zmanjkalo idej, kako preprečiti izpadanje las, si preberite teh 5 usodnih napak, ki jih morda delate tudi vi.

Kako preprečiti izpadanje las?

NOSITE BOLJ OHLAPNE FRIZURE

Preveč čvrst in zategnjen čop, figa ali kite, ki so videti, kot bi bili prilepljeni na vašo glavo, so lahko zelo škodljivi. Takšne frizure lahko vodijo do izpadanja las, saj povzročijo premočno napetost in preobremenjenost lasišča.
Dermatologinja Sejal Shah pravi, da bodite pozorni na tiste majhne, kratke laske, ki ostanejo štrleči ob glavi, ko ostale dolge lase spnete v čop. To je znak, da je izpadanje že v polnem teku. Pamela Jakubowicz, prav tako dermatologinja, pa opozarja, da vsakič, ko si spnete lase, preverite, ali se lasje še vedno lahko gibajo, predvsem ob lasišču. Podobno nezdravo napetost povzročajo lasni vsadki in podaljški, zato strokovnjaki svetujejo, da čim večkrat razbremenite svoje lase.

Torej, eden od načinov, kako preprečiti izpadanje las, je malce bolj ohlapna frizura, s katero ne preobremenite lasišča.

NEKATERA ZDRAVILA POVZROČIJO IZPADANJE LAS

Dr. Jakubowicz opozarja, da lahko tudi nekatera zdravila povzročijo izpadanje las. To naj bi bila predvsem hormonska zdravila, kontracepcijske tabletke, zdravila za krvni pritisk, za nižanje holesterola, nekateri antidepresivi in nekatera zdravila za zdravljenje aken. Če vam izpadanje las povzroča težave, se preden začnete jemati nova zdravila, se posvetujte z zdravnikom o tem, kakšne stranske učinke ima to zdravilo. Če je med njimi tudi izpadanje las, ga prosite, da vam predpiše katero drugo zdravilo, ki tega stranskega učinka nima.
Drugi način, kako preprečiti izpadanje las, je torej biti pozoren na stranske učinke zdravil, ki jih jemljete.

Če radi nosite kite, figo ali čop, pazite, da bo vaša frizura dovolj ohlapna.
Če radi nosite kite, figo ali čop, pazite, da bo vaša frizura dovolj ohlapna.

IZOGIBAJTE SE SUŠILNIKU IN OBLIKOVALCEM LAS

Če vsako jutro uporabljate naprave, ki na vaše lase delujejo z vročino, pa naj bo to likalnik, sušilec las, figaro ali kaj drugega, bodo vaši lasje vedno tanjši, redkejši in lomljivi. Dr. Jakubowicz zato svetuje, da na sušilniku za lase namesto vročega nastavite mrzlo pihanje ter da se v čim večji meri izognete uporabi naprav za oblikovanje pričeske. Če pa se resnično ne morete odreči redni uporabi oblikovalcev pričesk, pred njihovo uporabo na lase nanesite sredstvo za zaščito las pred vročino. Oblikovalcev pa nikar ne nastavljajte na najbolj vroč program, ampak na srednjega do bolj hladnega; tudi to je eden od načinov, kako preprečiti izpadanje las, ki se vam bo na dolgi rok dobro obrestoval.

JEJTE URAVNOTEŽENO PREHRANO

Pomanjkanje vnosa določenih hranilnih snovi lahko vpliva na izpadanje las. Raven beljakovin, železa, vitamina B, cinka in selena v telesu je ključna za zdrave in močne lasne korenine. Uravnotežena prehrana, zadosten dnevni vnos vitaminov in mineralov, je vsekakor pomembna pri preprečevanju izpadanja las.

Izogibajte se pretirani uporabi naprav za oblikovanje pričesko, ki delujejo na vročino.
Izogibajte se pretirani uporabi naprav za oblikovanje pričeske, ki delujejo na vročino.

IZOGIBAJTE SE PRETIRANEMU BARVANJU LAS

Dramatične spremembe barve las so mogoče le z močno kemično obdelavo. Kemikalije pa las uničijo, stanjšajo in ga naredijo lomljivega. Če bi se torej radi prebarvali s platinasto blond na čokoladno rjavo (ali obratno), nikar!
Dr. Jakubowicz svetuje, da ne izvajajte tako drastičnih sprememb. Svojo naravno barvo spremenite le za odtenek ali dva, še posebej če ste nagnjeni k izgubi las. Če pa si želite bolj drzne in drastične spremembe barve, to počnite postopoma, da svojim lasem ne povzročite preveč škode.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Jim Carrey razloži depresijo na najboljši način, kar ste jih kdaj slišali