Kaj se dogaja v telesih ljudi, ki gredo spat po 22.00?

Dober dan se začne z dobrim spanjem.

Glede na študije različnih strokovnjakov, se mora človek za ohranjanje optimalnega zdravja, odpraviti zgodaj spat in vstati pred sončnim vzhodom. Najboljše ure za počitek telesa so tako med 22.00 in 06.00 zjutraj. Odhod v posteljo po 23.00 pa naj bi bil škodljiv za zdravje in je neposreden vzrok številnih sodobnih bolezni, kot so bolezni srca in rak.

Narava deluje v natančnih ritmičnih krogih, na katere vplivajo zemeljsko vrtenje, sonce in luna. Sonce vzhaja in zahaja, letni časi se spreminjajo, luna se dviga in spušča, prav tako plime in oseke. Funkcije spanja in budnega stanja so del tega ritma. Živali in rastline so budne in spijo v skladu s tem ritmom. Tudi naša telesa delujejo v skladu z naravnimi krogi, telesnim ritmom, ki ga imenujemo biološka ura.

Ko so naša telesa v neravnovesju, ne delujejo v harmoniji z naravo. Marsikaj v telesu ne deluje pravilno. Zakaj? Ker se hormoni, kemikalije in nevrotransmiterji, ki določajo raven energije, počutja in spanja, ne sinhronizirajo. Z drugimi besedami, nismo uravnoteženi in usklajeni z našo biološko uro.

In prav spanec je večkrat krivec za ta neskladja. Glede na znanstvene raziskave povprečna oseba potrebuje 8 ur spanja na dan, kar je najlažje doseči med 22.00 in 06.00 uro, kar so tudi najboljše ure za regeneracijo telesa. V tem času je človeškemu telesu namenjen počitek, regeneracija in razstrupljanje (izločanje odvečnih produktov in toksinov).

Najboljše ure za počitek telesa so tako med 22.00 in 06.00 zjutraj.

Kako delujejo naši organi med priporočenim počitkom?

21.00 – 22.00 – Telo izloča strupene kemikalije iz imunskega sistema (bezgavke). Najbolje je, da zaspite med 21. in 22. uro, da lahko telo pravilno opravlja omenjene vitalne funkcije.
22.00 – 23.00 – Celice se že obnavljajo. Krvni tlak se zniža, srčni utrip in presnova se upočasnita.
22.00 – 01.00 – Jetra izločajo toksine in se obnavljajo.
00.00 – 04.00 – Kostni mozeg proizvaja kri.
01.00 – 03.00 – Žolčnik odstranjuje toksine in se obnavlja.
03.00 – 05.00 – Pljuča izločajo toksine in se obnavljajo. Med 4. in 5. uro zjutraj je krvni tlak zelo nizek, možgani so slabo prekrvavljeni. Poteka obnova celic in kože.
05.00 – 07.00 – Debelo črevo odstranjuje toksine in se obnavlja.
07.00 – 09.00 – V prebavilih se absorbirajo vitamini, minerali in hranila. To je dober čas za zajtrk.

Nasveti za dober spanec

1. V spalnici naj bo temno

Tako temno, da ne vidite niti roke pred obrazom. Zakaj? Ko spimo v popolni temi, človeški možgani proizvajajo hormon, imenovan melatonin. Melatonin je pomemben antioksidant, ki ščiti našo strukturo DNK in preprečuje rak. Testi dokazujejo, da že majhna količina svetlobe, ki pade na kožo, takoj prepreči nastanek melatonina. Zato znanstveniki pravijo, da ponoči nikoli ne vklopite luči, ko vstanete in greste na stranišče.

2. Vsak dan pojdite ven

Naravna sončna svetloba pomaga uravnavati vašo biološko uro in poveča proizvodnjo melatonina, kar ustvariti bolj uravnotežene vzorce spanja.

3. Ukvarjajte se s športom

Vsaj trideset minut vsak dan!

4. Izogibajte se močni svetlobi

Oseba se mora pred spanjem izogibati prižganim lučem. Močna svetloba, ki prizadene oči, moti bioritem hipofize in preprečuje nastajanje melatonina.

5. Topla prha ali kopel pred spanjem

To bo sprostilo telo in vam pomaga hitreje zaspati.

Privoščite si toplo prho ali kopel.

6. Nosite nogavice v postelji

Gretje hladnih nog širi krvne žile, kar možganom sporoča, da je čas za spanje. Ko se krvne žile na rokah in nogah razširijo, se toplota enakomerno razporedi po telesu in ga pripravi za spanje.

7. Odstranite elektronske naprave

V spalnici ne sme biti elektronskih naprav, saj ustvarjajo elektromagnetno polje, ki pokvari kakovost vašega spanca.

8. Vsaj malo odprite okno

S tem bo v spalnico prišel svež zrak.

9. Izogibajte se tekočinam

Vsaj dve uri pred spanjem ne pijte tekočin.

10. Urejen spanec

Vstanite in pojdite spat vsak dan ob istem času. Če ste ostali pozno pokonci, vseeno vstanite ob običajnem času in čez dan malo poležite.

Vaš spanec naj bo urejen.

11. Čez dan ne počivajte več kakor 1 uro

Če mora oseba čez dan malo leči, spanje ne sme biti daljše od ene ure, ki je potrebna za optimalno okrevanje, počitek in okrevanje. Če spite dlje, bo to vplivalo na kakovost nočnega spanca.

12. Izogibajte se hrupu

To moti spanje.

13. Masirajte si glavo in stopala

To vas bo sprostilo in pripravilo na boljše spanje.

14. Berite

Pred spanjem vzemite v roke knjigo in ne telefon!

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Resnično posebni ljudje: zelene oči in rdeči lasje – kako redka je ta kombinacija?