Kako dolgo traja, da se ženska zaljubi?

Zaljubljenost je čudovita stvar. Gre za povezanost z drugo osebo, ki je na tako globoki ravni, da se ob osebi dobesedno topimo. A do zdaj je večina izmed nas že ugotovila, da obstaja razlika med moško in žensko zaljubljenostjo. Kako dolgo traja, da se ženska zaljubi, je odvisno od več spremenljivk – od določene osebe, ki jo videva, in njene osebne časovnice, ko začuti, da je pravi čas, da se popolnoma prepusti.

Preden lahko govorimo o tem, kako dolgo traja sam proces, je pomembno, da razumemo, kako so ženske biološko ‘programirane’, da se zaljubijo. Sasha Aurand, strokovnjakinja za socialno psihologijo in privlačnost, ter Irene Fehr, strokovnjakinja za razmerja, poskušata razložiti, kako dolgo ženska potrebuje, da vse skupaj zares občuti.

Kako dolgo rabi ženska, da se zaljubi?
Kako dolgo rabi ženska, da se zaljubi?

Sasha meni, da lahko osnovni princip zaljubljenosti razčlenimo delno na idejo, da je bolj verjetno, da se bodo razvila čustva, če imamo pogosteje dobre izkušnje z osebo – ob predpostavki, da je bila prva interakcija z osebo pozitivna. In ob predpostavki, da oseba zadovoljuje standarde, ki smo jih postavili za idealnega partnerja, je ponovno večja verjetnost, da bo preskočila iskrica.
“Sezname ustvarjamo glede na svoje kriterije, običajno v povezavi s prepričanji, preteklimi izkušnjami, ozadjem in prejšnjimi razmerji,” je Sasha povedala za Elite Daily. “Oseba, v katero se zaljubimo, mora ustrezati seznamu ali pa jo ‘diskvalificiramo’ kot potencialnega partnerja in jo po možnosti damo v kategorijo ‘samo prijatelja’.”

Preden se prepustimo čustvom, moramo preveriti 'seznam'.
Preden se prepustimo čustvom, moramo preveriti ‘seznam’.

In čeprav se to zdi kot proces, ki traja kar nekaj časa in zahteva kar nekaj razmišljanja, Sasha in Irene ugotavljata, da je zaljubljenost nekaj, kar se lahko pravzaprav zgodi kadarkoli, tudi ob prvem srečanju.
“Ljubezen na prvi pogled je še vedno zelo mogoča,” pravi Sasha. A če morajo dame pregledati celoten seznam, kako lahko ob prvi interakciji ugotovijo, da ta oseba izpolnjuje vsa merila?
“Medtem ko se lahko zaljubljanje zgodi hitro, tiste prizemljene ženske pogosto potrebujejo več časa, da ukrepajo,” je povedala Irene. Po zaslugi biologije lahko ženske v nekaterih primerih precej hitro ocenijo primernost moškega. “Vse to je podzavestno. Če torej opazujemo, kakšna je njihova interakcija – kako stojijo, kako hodijo, govorijo, kakšnega videza so in ali nas spominjajo na nekoga, ki mu zaupamo – je precej preprosto, da obkljukamo vse te kriterije,” pojasnjuje Sasha.

Zaupanje je eden ključnih razlogov, zakaj se zaljubimo.
Zaupanje je eden ključnih razlogov, zakaj se zaljubimo.

Na kratko – Sasha ugotavlja, da je ljubezen “kombinacija osebne zgodovine, preference in kemije”. Irene se strinja, da lahko osebna zgodovina igra pomembno vlogo pri tem, kako hitro se zaljubimo, če sploh. “Ženske, katerih zaupanje je bilo izdano, bodo porabile več časa, da se bodo zaljubile. Ali pa se ne bodo nikoli več,” pravi Irene.

Ženske, ki so bile izdane, se težje ponovno zaljubijo ali pa se sploh ne.
Ženske, ki so bile izdane, se težje ponovno zaljubijo ali pa se sploh ne.

Čeprav nam znanost pomaga odkriti, kako se zaljubimo (tako moški kot ženske), se tako Sahsa kot Irene strinjata, da ni določenega časovnega okvirja, ki bi pokril vse ženske, saj je splet okoliščin pri vsaki drugačen. Irene še dodaja, da obstaja ena sama stvar, ki lahko izzove zaljubljenost. In to je zaupanje. “To je občutek, da vas druga oseba razume in da bo vaša opora,” pojasnjuje Irene. “Pogosto je zaupanje dovolj, da se zaljubimo.”

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
PRAVA ljubezen ne boli: razmerje zahteva delo, a to še ne pomeni, da bi morali ob tem trpeti!