Kako hitro ohladiti avto, ki je stal na žgočem soncu?

Kako hitro ohladiti avto brez klime?

Kako hitro ohladiti avto, ki je stal na žgočem soncu? Ni hujšega, ko moramo poleti sesti v razgretega jeklenega konjička, ki je pred tem več ur stal na žgočem soncu. Ne le, da gre za neprijeten občutek, ko nam vročina butne v glavo, vročina je na začetku poti tudi zelo obremenjujoča za voznike – telo se nanjo odzove z upočasnjenim krvnim obtokom, odvečno temperaturo pa oddaja s potenjem. Kaj torej storiti za ohladitev vročega avtomobila, preden svoje opravi klima?

Kako hitro ohladiti avto, ki je stal na žgočem soncu? Naj se še tako trudimo iskati parkirno mesto v globoki senci ali takšno, ki bo vsaj tedaj, ko se bomo vrnili k avtu, v senci, so to večinoma pobožne želje.

Razbeljena pločevina in razgreti avtomobili so zvezda stalnica poletnih mesecev.
Razbeljena pločevina in razgreti avtomobili so zvezda stalnica poletnih mesecev.

K sreči obstajajo triki, kako lahko avto vsaj delno shladiti, preden svoje naredi klima (da bo karseda učinkovita, jo nastavite na kroženje notranjega zraka, s čimer preprečite vstop vročega zunanjega zraka). Vročina je predvsem za mlajše, starejše in slabotne ne le obremenjujoča, pač pa tudi zelo nevarna. Kaj torej storiti za ohladitev vročega avtomobila, preden vklopimo klimo?

PREBERITE ŠE: Kako ohladimo prostor brez klime?


Nikar ne sedite v avto takoj. A če ste mislili, da je dovolj in vse, kar lahko storite, da odprete vsa vrata in čakate na čudežno ohladitev, verjemite, da ta ne bo prišla. Kar morate v resnici narediti, je, da spustite šipe na eni strani in na drugi s sunkovitim odpiranjem in zapiranjem vrat (5- do 6-krat) odrivate vroč zrak na plan (vroč zrak gre s tem skozi okna, hladen zrak pa medtem vstopa skozi vrata, ki jih odpirate in zapirate). Kaj pa volan, ki je lahko vroč kot žerjavica? Najboljša je preventiva – zaščitna folija za vetrobransko steklo. A če te nimate, volan zasukajte tako, da del volana, ki ga med vožnjo držite, ni neposredno izpostavljen sončnim žarkom. Ostane nam še prestavna ročica. Najbolje je, da jo z nečim prekrijete ali ovlažite, ko vstopite v avto.
https://youtu.be/9kF5jYtFmSs

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Nova Škoda Enyaq iV: prvi električni SUV “ponarodele” Škode