fbpx

Kako izboljšati razpoloženje, ko vstanete na “levo” nogo

Adijo - žalost, tesnoba in utrujenost!

Foto: envato

So dnevi, ko se že zjutraj zdi, da gre vse narobe. Zbudimo se žalostni, zaskrbljeni, z oblakom nad glavo, iz katerega, se nam zdi, da, dež pada samo na nas. Tedaj si rečemo, da smo vstali na levo nogo in smo ves dan živčni, kot da ne moremo nič spremeniti.

Zdi se, da je vesolje določilo, da bomo imeli slab dan. Ampak ni nujno, da je tako. Pravzaprav lahko tudi v tistih slabih dneh vzamemo usodo v svoje roke. V nadaljevanju vam razkrivamo, kako.

Ne glede na to, ali se je vaš dan začel s tesnobo ali utrujenostjo, ga lahko na bolje obrnete na bolje.

Če se zbudite žalostni

Ko se zbudite z občutkom žalosti, je raven serotonina v vašem telesu zelo nizka. To vodi v občutek depresije, in da bi preprečili ta nenaden pojav tega neželenega stanja – naj bo vaš cilj, čim bolj dvigniti nivo serotonina.

Fotoreceptorji v očeh imajo v tem primeru dejansko veliko vlogo in lahko pomagajo uravnavati vašo energijo. Odgovor se skriva v modrini neba in naravni svetlobi, torej ko se zbudite, na široko odprite žaluzije in spustite žarke svetlobe v sobo. Tako se boste naravno prebudili, v telesu pa se vam bo dvignila raven serotonina, zaradi česar se boste počutili bolj umirjeni in manj žalostni.

Ko se zbudite bolj utrujeni, kakor ste bili. Foto: Pexels /Pixabay

Če se zbudite tesnobni

Ko se zbudite in začutite tesnobo, bi bilo najbolje, da se posvetite dihalnim vajam – za umiritev živčnega sistema. Morda vam prvič ne bo popolnoma uspelo ali pa boste morali odkriti tehniko, ki vam najbolj ustreza, a bolj redno, ko boste izvajali dihalne tehnike, bolj učinkovite bodo za vas.

Ko vdihnete, si predstavljajte, kako zrak potuje skozi celotno telo, vse do nosnic in nato izstopa iz vas. Osredotočanje na dihanje aktivira vaš parasimpatični živčni sistem, kar povzroči upočasnitev srčnega utripa in pomiritev celotnega telesa. Prav tako se poskusite izogniti gledanju novic, družbenih omrežij ali elektronske pošte vsaj prve pol ure po prebujanju – in to dejavnost nadomestite s preprostim ritualom, v katerem uživate.

Če se zbudite utrujeni

Če se zbudite utrujeni, začnite dan s kozarcem ledene vode. Zelo mrzla voda z ledom bo spodbudila adrenalin v vašem telesu, adrenalin pa bo pospešil utrip srca in s tem boljši pretok krvi v možganih. Morda se lahko stuširate pod ledeno prho, ki bo za vaše telo pravi mali “šok”. Hladna voda bo pospešila vašo cirkulacijo, kar pomeni, da bo vaše telo potrebovalo več kisika, kar vam bo pomagalo, da se boste počutili osveženi in budni.

Najdite srečo v majhnih stvareh in si zjutraj narišite nasmeh. Foto: Dominic Sansotta / Unsplash

Pomaga tudi sprehod na svežem zraku, tek, raztezanje ali jutranja joga.

Če se zbudite z občutkom osamljenosti

Če se počutite osamljene, je možno, da vam ne glede na ljudi okoli vas manjka iskrena povezanost, kar vodi v vašo neizpolnjenost. Ne posegajte po hitrih in kratkoročnih rešitvah, da bi se počutili bolje. Namesto tega pomislite na to kot na dejanja, ki jih morate redno izvajati.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!