fbpx

Kako izraziti zamero, da bi pri tem ne bi pokvarili svojega odnosa?

Ljudje pogosto raje trpijo in se podrejajo željam drugih, kot da izrazijo svoja čustva. Zamero obdržijo v notranjosti, ne delajo pa na tem, da bi se ji naučili ‘zoperstaviti’ in določiti meje. Tu je nasvet, kako spremeniti stvari v svojem življenju na bolje.

Predstavljajte si, da ste kupili rabljen avtomobil, ki je v dobrem stanju, in ste zadovoljni s ceno, ki ste jo zanj plačali. Tvoj stric in teta čez nekaj tednov prideta na obisk. Vidita vaš avto in vas vprašata, koliko ste zanj odšteli. Po tem, ko jima poveste za ceno, vas stric reče, da bi za tak avto lahko plačali 500 evrov manj. Počutite se ranjeno, saj obžalujete, da ste mu sploh povedali ceno. Nanj ste jezni zaradi nasveta, po katerem sploh niste povprašali, a hlinite prijaznost.

Naslednje jutro so vsi na dogodek pozabili, le vi se s tem ukvarjate. Menite, da je vaš stric spodkopal vašo moč odločanja in vam dal negativne povratne informacije za avto, ki ste ga že kupili. Radi imate svojega strica, vendar se ne morete rešiti tega čudnega občutka. Kaj narediti?

Kaj boste storili?
Kaj boste storili?

Dejansko obstaja recept, s katerim boste svojo zamero izrazili, a hkrati ohranili dober odnos. “IN” povezuje, “AMPAK” ločuje! Preprosta formula pravi: pozitivna izjava (spoštovanje) + “IN” + negativna izjava (vaša žalost) + “IN” + pozitivna izjava (ocena).

S to formulo boste rešili vse zagate.
S to formulo boste rešili vse zagate.

Na ta način pokažete, da cenite stričev namen, a hkrati ne potiskate svojih resničnih čustev na stran. Tovrstna praksa vam bo pomagala, ko boste čutili zamero. Pomembno je, da nikoli ne zamudite priložnosti za rast.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!