fbpx

Kako kupiti popoln nahrbtnik?

Nahrbtniki so postali del našega vsakdanjega življenja. Kako tudi ne, ko pa moramo ob premikanju z ene na drugo lokacijo s seboj vzeti prenosnik, tablico, telefon, stekleničko za vodo in celo vrsto drugih stvari.

Za nakup nahrbtnika si je potrebno vzeti čas, saj vas bo ta na poti vseskozi spremljal. Gotovo ne želite izbrati takšnega, ki ne bi zadoščal vašim potrebam, hkrati pa vas ne bi prepričal niti z videzom.

Nahrbtniki različnih blagovnih znamk se med seboj razlikujejo po številnih značilnostih. Priporočamo vam, da svoj novi nahrbtnik preizkusite in šele nato kupite v fizični trgovini. Če to ni mogoče, se pri spletnem nakupovanju osredotočite na tri stvari: udobje, materiali in dizajn.

Ali potrebujete nov nahrbtnik?
Ali potrebujete nov nahrbtnik?

V nadaljevanju vam predstavljamo nasvete, ki jih enostavno morate upoštevati pri nakupovanju nahrbtnikov, primernih za delo, šolo, turistične izlete in pohajkovanje po mestu.

Udobje

Že pred nakupom morate vedeti, v katere namene boste nahrbtnik uporabljali. Tako se boste lažje odločili, kakšen nahrbtnik izbrati.

V katere namene boste nahrbtnik uporabljali?
V katere namene boste nahrbtnik uporabljali?

Ob izbiri nahrbtnika mora biti udobje na prvem mestu. Ključen je podatek o tem, ali nahrbtnik težo razporeja enakomerno. Večina spletnih strani sicer priporoča, da ga nosite nad višino pasu. Če pričakujete, da boste vsakodnevno prenašali veliko težo, se bo kot uporaben pripomoček izkazal pas za pravilno držo.

Izjemnega pomena je tudi prostornina. Torbe, v katere je mogoče stlačiti prenosnik in nekaj knjig, imajo običajno med 10 in 16 litrov prostora. Prostornina vsestransko uporabnih nahrbtnikov se giblje med 20 in 25 litri, medtem ko pri izletniških nahrbtnikih, v katere lahko shranite tudi fotografsko opremo, presega 30 litrov.

Prepričajte se, da je izbrana torba primerna za vašo postavo. Pri doseganju višje ravni udobja pomembno vlogo igrata velikost nahrbtnika in vaša telesna višina. Prav iz tega razloga je pomembno, da torbo pred nakupom pomerite.

Materiali

Večina nahrbtnikov, izdelanih v zadnjem času, je izdelanih iz najlona, poliestra ali kombinacije obeh. Tisti, ki so namenjeni uporabi v težkih pogojih, se zanašajo na izjemno odporne materiale, kot je denimo poliamidno vlakno Cordura. K bolj zapeljivemu videzu bo pripomoglo usnje, ki pa bo hkrati občutno dvignilo ceno nahrbtnika.

Večina nahrbtnikov je izdelanih iz najlona ali poliestra.
Večina nahrbtnikov je izdelanih iz najlona ali poliestra.

Poseben poudarek je potrebno nameniti zadrgam. Če te ne delujejo tako, kot bi morale, lahko izničijo funkcionalnost še tako dobrega nahrbtnika. O njihovi kvaliteti se je zato najbolje prepričati kar na prodajnem mestu. V prvi vrsti morajo ponujati zaščito pred dežjem, ob tem pa velja omeniti, da vam bodo kovinske zadrge služile bistveno dlje od plastičnih.

Dizajn

Na katere torbe prisegate: tiste, ki so razdeljene na številne oddelke, ali tiste, ki se ponašajo z enostavno organizacijo prostora?

Predal za prenosni računalnik, notranji žep za shranjevanje denarnice in drugih predmetov večje vrednosti ter zunanji žep za stekleničko so tako rekoč neizbežni. Mnogi nahrbtniki pa vključujejo še celo vrsto drugih oddelkov, ki se lahko izkažejo kot priročni ali pa so nam le v napoto.

Steklenička za vodo mora biti vaš nepogrešljivi spremljevalec.
Steklenička za vodo mora biti vaš nepogrešljivi spremljevalec.

Proizvajalci se potrošnike vseskozi trudijo prepričati z oblikovalskimi zamislimi, ki nahrbtnik naredijo bolj praktičen. Nekateri nahrbtniki imajo tako ravno dno, ki jim omogoča, da sami stojijo pokonci. Pred tatovi se lahko zaščitite z zadrgo na zaklepanje, skritim žepom in materialom, odpornim na urez.

Ali nameravate torbo s sabo vzeti tudi na potovanje? V tem primeru vam priporočamo, da jo izberete na podlagi omejitev velikosti prtljage, ki jih postavljajo letalske družbe.

Galerija – nahrbtniki po izboru uredništva, ki bodo služili svojemu namenu

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!