Foto: Anastasia Shuraeva/Pexels

Kako na najpreprostejši način doma vzgojiti sivko?

Sivko lahko vzgojite tudi s pomočjo že zraslih vejic

Zadnjič posodobljeno: :

Sivka je nepogrešljiva vrtna ali balkonska dišavnica. Uporablja se v različne namene. Iz nje pridelujejo olje, ki se uporablja predvsem v kozmetični industriji za parfume, mila, dišave in kreme, seveda pa je nepogrešljiva tudi za odganjanje mrčesa. Lahko je celo dodatek k hrani. Navadna sivka pa sicer še vedno prednjači predvsem kot okrasna rastlina.

Sivka ni zahtevna rastlina in uspeva na vseh tipih tal pod pogojem, da so dobro odcedna in da niso preveč kisla. Najbolje uspeva na sončnem mestu, zato je pomembno, da ima dovolj svetlobe.

Kako doma vzgojiti sivko?

Sivko lahko presadite z uporabo že zraslih vejic. Ker je semena sivke težko gojiti, je postopek z vejicami dokaj enostaven. Odrežite vejico sivke 7 do 10 centimetrov od zemlje. Vedno izberite zdrave vejice, ki na sebi nimajo popkov ter imajo lepo barvo. Spodnje liste odstranite z nožem. Vejice nato posadite na vrt ali v cvetlični lonec. Pomembno je, da so tla kakovostna in da voda dobro odteka. Kot smo že omenili, sivka ljubi veliko sonca, zato jo poskusite posaditi na sončno mesto. Enkrat na teden uporabite organsko gnojilo za rože ter redno zalivajte, najbolje s postano vodo. Po približno dveh mesecih vaša sivka zraste v čudovit, dišeč grm.

Če jo sadite v lonec, je priporočljivo, da je ta čim večji, saj ima sivka večje in trdne korenine. Posadite jo lahko tudi v dva lonca, tako da je manjši v večjem, s čimer dosežete dobro odtekanje vode, hkrati pa rastlino ohranite za hladnejša obdobja. Na vrtovih je idealno, da jo posadite v visoko gredo, pomembno pa je, da zemljo najprej izkopljete in osušite.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!